Legea audiovizualului nr. 504/2002 – modificări (Legea nr. 27/2025)

26 mart. 2025
Vizualizari: 406

Actul modificat

Actul modificator Sumar
Legea audiovizualului nr. 504/2002

(M. Of. 534 din 22 iulie 2002, cu modif. și compl. ult.)

Legea nr. 27/2025 pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002

(M. Of. nr. 261 din 25 martie 2025)

– modifică: art. 15 alin. (1^1).

– introduce: art. 1 pct. 15^1, art. 17 alin. (1) lit. d) pct. 4^1, cap. III^7.

 

În M. Of. nr. 261 din data de 25 martie 2025 s-a publicat Legea nr. 27/2025 pentru modificarea și completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002.

Vă prezentăm, în continuare, principalele modificări aduse actului normativ.

Art. 1 pct. 15^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 1, după punctul 15 se introduce un nou punct, pct. 15^1, cu următorul cuprins:

„Art. 1

În sensul prezentei legi, termenii utilizați au următorul înțeles:

15^1. comunicări audiovizuale cu caracter educativ – mesaje transmise prin intermediul serviciilor media audiovizuale, cu caracter comercial, având scop informativ și formativ, concepute pentru a crește gradul de conștientizare și înțelegere a unor probleme de interes public, prin prezentarea de informații, analize sau recomandări, într-un format accesibil și adecvat publicului-țintă, fiind destinate să contribuie la educarea și responsabilizarea societății cu privire la diverse aspecte sociale, culturale, juridice sau de sănătate publică;”.

Art. 17 alin. (1) lit. d) pct. 4^1

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la articolul 17 alineatul (1) litera d), după punctul 4 se introduce un nou punct, pct. 4^1, cu următorul cuprins:

„4^1. transmiterea informațiilor și a comunicatelor oficiale ale autorităților publice cu privire la consecințele consumului și traficului de droguri în rândul cetățenilor și ale traficului de persoane;”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 42^11 și 42^12

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, după articolul 42^10 se introduce un nou capitol, capitolul III^7, cuprinzând art. 42^11 și 42^12, cu următorul cuprins:

„CAPITOLUL III^7: Comunicări audiovizuale cu caracter educativ privind consecințele dăunătoare ale consumului și traficului de droguri și ale traficului de persoane, precum și importanța prevenirii și combaterii acestor fenomene

Art. 42^11

(1) Comunicările audiovizuale cu caracter educativ privind consecințele dăunătoare ale consumului și traficului de droguri și ale traficului de persoane și importanța prevenirii și combaterii acestor fenomene trebuie să respecte următoarele condiții:

a) să informeze cetățenii cu privire la consecințele dăunătoare ale consumului și traficului de droguri și ale traficului de persoane;

b) să informeze cetățenii cu privire la existența centrelor de dezintoxicare pentru consumatorii de droguri;

c) să prevină cetățenii cu privire la posibilitatea inserării diverselor substanțe cu efecte psihedelice în paharele de băutură lăsate nesupravegheate în localuri, cluburi sau alte spații aglomerate, precum și la metodele utilizate pentru recrutarea victimelor traficului de persoane;

d) să fie adaptate la strategiile statului român în privința prevenirii și combaterii consumului și traficului de droguri și a traficului de persoane.

(2) Conținutul și elaborarea comunicărilor audiovizuale cu caracter educativ se stabilesc de către Consiliu, după consultarea cu organismele care sunt implicate, la nivel național, în prevenirea și combaterea consumului și traficului de droguri și a traficului de persoane.

(3) Consiliul inițiază discuții cu radiodifuzorii în vederea pregătirii campaniei de informare publică și selectează posturile de radio și de televiziune aflate în jurisdicția României, care dețin licență audiovizuală și au avut în structura de programe emisiuni informative, culturale și educative de interes public, în ordinea audienței, pentru publicul-țintă, cu vârste între 10 și 50 de ani, ca medie pe tot anul anterior desfășurării campaniei. Campania de informare publică se va derula lunar.

(4) Cu 30 de zile înainte de data începerii campaniei de informare publică, Consiliul trimite posturilor de radio și de televiziune selectate materialele de informare în scopul adaptării acestora la grila de programe.

(5) Pentru zonele în care populația minoritară depășește procentul de 10% din totalul populației, furnizorii de servicii de televiziune și de radiodifuziune care, conform licenței audiovizuale, transmit în limba minorităților naționale vor difuza mesajele stabilite de Consiliu, conform alin. (2), în limbile respectivelor minorități.

(6) În termen de 60 de zile de la data finalizării fiecărei campanii de informare, Consiliul publică un raport de monitorizare care conține numărul zilnic de difuzări ale comunicărilor audiovizuale cu caracter educativ de către posturile de radio și de televiziune selectate, intervalele orare de difuzare, precum și impactul pe care întreaga campanie l-a avut, măsurat prin rata audienței calculate pentru fiecare post de radio și de televiziune în parte.

Art. 42^12

Cheltuielile ocazionate cu difuzarea mesajelor prevăzute la art. 4211 se negociază de Consiliu cu radiodifuzorii și se plătesc din fondul de rezervă al Guvernului, în baza unui deviz și a facturilor emise”.

 

Legea audiovizualului nr. 504/2002 – modificări (Legea nr. 27/2025) was last modified: martie 26th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.