Legea aplicabilă proceselor noi. Declinarea competenței privind soluționarea cererii de strămutare (NCPC, L. nr. 76/2012)

10 ian. 2020
Vizualizari: 565
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 1231/2019

NCPC: art. 24, art. 25, art. 130, art. 131, art. 142 alin. (1); L. nr. 76/2012: art. 3 alin. (1)

Prin cererea înregistrată la data de 22 februarie 2019 pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, secția I civilă, petenta A. a solicitat strămutarea dosarului nr. x/2019 al Tribunalului Botoșani, pentru motive de bănuială legitimă.

Conform verificărilor efectuate în sistemul informatic Ecris, dosarul ce face obiectul cererii de strămutare de față a fost înregistrat pe rolul instanțelor de judecată la data de 11 ianuarie 2016, dată în raport cu care erau aplicabile dispozițiile C. proc. civ., aprobat prin Legea nr. 134/2010, având în vedere dispozițiile art. 24 și 25 noul C. proc. civ., ca și ale art. 3 alin. (1) din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ.

Potrivit art. 142 alin. (1) C. proc. civ., „cererea de strămutare întemeiată pe motive de bănuială legitimă este de competența curții de apel, dacă instanța de la care se cere strămutarea este o judecătorie sau un tribunal din circumscripția acesteia (…)”.

Se constată că, în cauză, în susținerea cererii de strămutare deduse judecății au fost invocate motive de bănuială legitimă, iar cererea este formulată cu privire la un dosar înregistrat ulterior intrării în vigoare a noului C. proc. civ. pe rolul Tribunalului Botoșani, instanță aflată în circumscripția teritorială a Curții de Apel Suceava.

Pentru aceste considerente, în aplicarea dispozițiilor art. 131, raportat la art. 130 alin. (2) C. proc. civ. și la art. 142 C. proc. civ., instanța competentă material a soluționa cauza este Curtea de Apel Suceava, instanță în favoarea căreia va opera prezenta declinare de competență.

Sursa informației: www.scj.ro.

Legea aplicabilă proceselor noi. Declinarea competenței privind soluționarea cererii de strămutare (NCPC, L. nr. 76/2012) was last modified: ianuarie 10th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.