Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului – modificări (Legea nr. 1/2017)

9 ian. 2017
Vizualizari: 1644
Actul modificatActul modificatorSumar
Legea nr. 26/1990
(M. Of. nr. 49 din 4 februarie 1998; cu modif. ult.)
Legea nr. 1/2017
(M. Of. nr. 15 din 6 ianuarie 2017)
– modifică: art. 4 alin. (2);  art. 10 alin. (3); art. 11

– introduce: art. 1 alin. (2^2)

În M. Of. nr. 15 din 6 ianuarie 2017, a fost publicată Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Legii nr. 26/1990 prin Legea nr. 1/2017 .

 

Art. 1 din Legea nr. 26/1990 (modificată prin Legea nr. 1/2017)

 

Noua reglementare

La art. 1, după alin. (2^1), se introduce un nou alineat, alin. (2^2).

Potrivit noii reglementări, art. 1 alin. (2^2) dispune următoarele:

(2^2) Pentru operațiunile prevăzute la alin. (2^1) nu se percep taxe și tarife”.

 

Art. 4 alin. (2) din O.U.G. nr. 40/2016 (modificată prin O.U.G. nr. 1/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 4 alin. (2) prevedea faptul că Oficiul registrului comerțului este obligat să elibereze, pe cheltuiala persoanei care a făcut cererea, copii certificate de pe înregistrările efectuate în registru și de pe actele prezentate, precum și certificatele constatatoare că un anumit act sau fapt este sau nu este înregistrat.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 alin. (2) dispune următoarele:

(2) Oficiul registrului comerțului este obligat să elibereze, pe cheltuiala persoanei care a înregistrat cererea, informații, extrase de registru și certificate constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerțului, precum și certificate constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat, copii și copii certificate de pe înregistrările efectuate în registru și de pe actele prezentate, pentru care se percep tarife”.

 

Art. 10 alin. (3) din O.U.G. nr. 40/2016 (modificată prin O.U.G. nr. 1/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10 alin. (3) prevedea faptul că personalul necesar funcționării oficiilor registrului comerțului se încadrează prin concurs de către camerele de comerț și industrie teritoriale. Cheltuielile necesare funcționării și fondurile de salarizare se asigură din bugetul camerelor de comerț și industrie teritoriale.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10 alin. (3) dispune următoarele:

(3) Finanțarea cheltuielilor curente și de capital aferente activității Oficiului Național al Registrului Comerțului și a oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale se realizează din fonduri provenite de la Ministerul Justiției și din venituri proprii”.

 

Art. 11 din O.U.G. nr. 40/2016 (modificată prin O.U.G. nr. 1/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 11 prevedea faptul că:

(1) Pentru operațiunile efectuate, oficiul registrului comerțului percepe taxe, potrivit unui tarif stabilit de Camera de Comerț și Industrie a României împreună cu Ministerul Finanțelor.

(2) Din taxele percepute, o cotă de 8% se cuvine Oficiului Național al Registrului Comerțului, se încasează prin oficiul registrului comerțului, care efectuează înregistrarea, și se virează lunar Oficiului Național al Registrului Comerțului. De asemenea, o cotă de 2% din taxele percepute pentru înregistrările care se efectuează, în baza încheierilor judecătorilor delegați, se va vira lunar, de către fiecare cameră de comerț și industrie teritorială, Ministerului Justiției.

(3) Taxele, cu excepția celor datorate Oficiului Național al Registrului Comerțului și Ministerului Justiției, se fac venit la bugetul camerelor de comerț și industrie pe lângă care este organizat oficiul.

(4)Nevirarea cotelor prevăzute la alin. (2), până în ultima zi a lunii următoare încasării, atrage plata unei penalități de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 11 dispune următoarele:

Art. 11

(1) Pentru operațiunile efectuate, oficiul registrului comerțului percepe tarife stabilite prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiției și a Ministerului Finanțelor Publice.

(2) Tarifele percepute se achită la casieria oficiului registrului comerțului sau prin virament în contul Oficiului Național al Registrului Comerțului, deschis la Trezoreria Statului.

(3) Tarifele prevăzute la alin. (1) se pot actualiza anual, prin hotărâre a Guvernului, pe baza fundamentării prezentate de Ministerul Justiției și ținând cont de rezultatele anului anterior, cuprinse în situația financiară anuală”.

Legea nr. 26/1990 privind registrul comerțului – modificări (Legea nr. 1/2017) was last modified: ianuarie 10th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.