Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate – modificări (O.U.G. nr. 41/2016)

7 iul. 2016
Vizualizari: 2990
Actul modificatActul modificatorSumar 
Legea nr. 248/2005
(M. Of. nr. 682 din 29 iulie 2005; cu modif. ult.)
O.U.G. nr. 41/2016
(M. Of. nr. 490 din 30 iunie 2016)
modifică: art. 17^1 alin. (4);
introduce: art. 15^1;

În M. Of. nr. 490 din 30 iunie 2016, a fost publicată O.U.G. nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Legii nr. 248/2005 prin O.U.G. nr. 41/2016.

Art. 15^1 din Legea nr. 248/2005 (modificată prin O.U.G. nr. 41/2016)

 

Noua reglementare

După art. 15 se introduce un nou articol, art. 15^1.

Potrivit noii reglementări, art. 15^1 dispune următoarele:

(1) Pașapoartele simple electronice se eliberează titularului după achitarea taxei de pașaport constituite din contravaloarea pașaportului și a taxei pentru serviciul public prestat, stabilite potrivit legii.

(2) Taxa de pașaport pentru pașapoartele eliberate în țară se încasează într-un cont distinct de disponibil deschis la unitățile teritoriale ale Trezoreriei Statului pe numele instituției publice cu personalitate juridică din care face parte structura cu atribuții în eliberarea și evidența pașapoartelor.

(3) Sumele prevăzute la alin. (2) pot fi achitate prin virament, prin mijloace de plată online, prin intermediul POS-urilor instalate la unitățile Trezoreriei Statului și alte modalități de plată reglementate de acte normative în vigoare, prin mandat poștal, în numerar la casieriile instituției publice cu personalitate juridică din care face parte structura cu atribuții în eliberarea și evidența pașapoartelor sau la casieriile unităților Trezoreriei Statului la care acestea își au deschise conturile. Pentru sumele încasate prin intermediul POS-urilor instalate la unitățile Trezoreriei Statului, comisioanele se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul instituțiilor publice din structura cărora fac parte unitățile Trezoreriei Statului.

(4) Unitățile Trezoreriei Statului la care își au deschise conturile instituțiile publice cu personalitate juridică din care face parte structura cu atribuții în eliberarea și evidența pașapoartelor încasează sumele în numerar aferente taxelor de pașaport în contul prevăzut la alin. (2).

(5) Sumele încasate în numerar la casieriile instituțiilor publice cu personalitate juridică din care fac parte structurile cu atribuții în eliberarea și evidența pașapoartelor se depun de către acestea în contul distinct de disponibil prevăzut la alin. (2), în prima zi lucrătoare de la încasare.

(6) Sumele încasate în contul prevăzut la alin. (2) se virează de instituțiile publice cu personalitate juridică din care fac parte structurile cu atribuții în eliberarea și evidența pașapoartelor în contul de venituri al bugetului de stat «Taxe consulare» codificat cu codul de identificare fiscală al acestora și, respectiv, în contul Companiei Naționale «Imprimeria Națională» – S.A. cărora li se cuvin, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la încasare.

(7) Restituirea taxelor de pașaport achitate eronat sau pentru care nu au fost prestate serviciile aferente se face din contul prevăzut la alin. (2), respectiv din taxa pentru serviciul public prestat și din suma aferentă contravalorii pașaportului, la cererea scrisă a plătitorului adresată instituției publice cu personalitate juridică din care fac parte structurile cu atribuții în eliberarea și evidența pașapoartelor, însoțită de documentul prin care s-a efectuat plata.

(8) Sumele care se restituie din contul prevăzut la alin. (2) se rețin în mod corespunzător din sumele datorate Companiei Naționale «Imprimeria Națională» – S.A. și, respectiv, din sumele datorate bugetului de stat.

(9) În cazul în care sumele aflate în soldul contului sunt insuficiente pentru restituirea taxelor de pașaport solicitate, suma aferentă taxei pentru serviciul public prestat se restituie în contul prevăzut la alin. (2) de către unitatea Trezoreriei Statului, iar suma aferentă contravalorii pașaportului se restituie în contul prevăzut la alin. (2) de Compania Națională «Imprimeria Națională» – S.A. la cererea scrisă adresată acestora de instituțiile publice cu personalitate juridică din care fac parte structurile cu atribuții în eliberarea și evidența pașapoartelor”.

 

Art. 17^1 alin. (4) din Legea nr. 248/2005 (modificată prin O.U.G. nr. 41/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 17^1 alin. (4) prevedea faptul că cererile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar se depun la autoritățile prevăzute la art. 15 alin. (2). Prevederile art. 15 alin. (3), (5) și (6), respectiv ale art. 17, se aplică, în mod corespunzător, și cu privire la cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 17^1 alin. (4) stabilește următoarele:

(4) Cererile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar se depun la autoritățile prevăzute la art. 15 alin. (2). Prevederile art. 15 alin. (3), (5) și (6), art. 151, respectiv ale art. 17 se aplică, în mod corespunzător, și cu privire la cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple temporare”.

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate – modificări (O.U.G. nr. 41/2016) was last modified: iulie 7th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.