Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei – modificări (Legea nr. 128/2017)

8 iun. 2017
Vizualizari: 4715
Actul modificatActul modificatorSumar
Legea nr. 161/2003
(M. Of. nr. 279 din 21 aprilie 2003; cu modif. ult.)
Legea nr. 128/2017
(M. Of. nr. 421 din 7 iunie 2017)
– modifică: art. 87 alin. (1) lit. d); art. 88 alin. (1) lit. d)

– introduce: art. 87 alin. (1); art. 88 alin. (1) lit. a); art. 88 alin. (1)

– abrogă: art. 87 alin. (1) lit. a); art. 87 alin. (1) lit. f)

În M. Of. nr. 421 din 7 iunie 2017, a fost publicată Legea nr. 128/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

În continuare, vom prezenta modificările aduse Legii nr. 161/2003 prin Legea nr. 128/2017.

 

Art. 87 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 161/2003 (modificată prin Legea nr. 128/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 87 alin. (1) lit. a) prevedea faptul că:

„(1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:

a) funcția de consilier local”;

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 87 alin. (1) lit. a) – se abrogă.

 

Art. 87 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003 (modificată prin Legea nr. 128/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 87 alin. (1) lit. d) prevedea faptul că:

„(1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:

(…)

d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice”;

Noua reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Potrivit noii reglementări, art. 87 alin. (1) lit. d) dispune următoarele:

„d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile reglementate de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține participație”.

 

Art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003 (modificată prin Legea nr. 128/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 87 alin. (1) lit. f) prevedea faptul că:

„(1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:
(…)
f) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național”;

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 87 alin. (1) lit. f) – se abrogă.

 

Art. 87 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 (modificată prin Legea nr. 128/2017)

 

Noua reglementare

La art. 87, după alin. (1), se introduce un nou alineat, alin. (11).

Potrivit noii reglementări, art. 87 alin. (1dispune următoarele:

„(11) Activitatea desfășurată de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, în calitate de membru al consiliului de administrație al unei entități economice din subordinea sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține participație, la unitățile și instituțiile de învățământ de stat sau confesionale și la spitalele pubiice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale nu este retribuită”.

 

Art. 88 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 161/2003 (modificată prin Legea nr. 128/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 88 alin. (1) lit. a) prevedea faptul că:

„(1) Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:

a) funcția de primar sau viceprimar”;

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 88 alin. (1) lit. a) dispune următoarele:

„a) funcția de primar”.

 

Art. 88 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 161/2003 (modificată prin Legea nr. 128/2017)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 88 alin. (1) lit. d) prevedea faptul că:

„(1) Funcția de consilier local sau consilier județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități:
(…)

d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile comerciale de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului județean respectiv sau la regiile autonome și societățile comerciale de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă”;

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 88 alin. (1) lit. d) dispune următoarele:

„d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes județean ori înființate sau aflate sub autoritatea consiliului județean sau la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului local, respectiv la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes local înființate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum și la regiile autonome și societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de interes național care își au sediul sau care dețin filiale în unitatea administrativ- teritorială respectivă, cu excepția reprezentanților în adunarea generală a acționarilor la societățile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administrație ale unităților și instituțiilor de învățământ de stat sau confesionale și ale spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deține participație, în cazul consilierului județean”.

 

Art. 88 alin. (1) din Legea nr. 161/2003 (modificată prin Legea nr. 128/2017)

 

Noua reglementare

La art. 88, după alin. (1), se introduce un nou alineat, alin. (11).

Potrivit noii reglementări, art. 88 alin. (1dispune următoarele:

„(11) Activitatea desfășurată de consilierul local sau consilierul județean, în calitate de membru al consiliilor de administrație al unei entități economice din subordinea sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deține participație, la unitățile și instituțiile de învățământ de stat sau confesionale și la spitalele publice din rețeaua autorităților administrației publice locale sau a altor reprezentanți ai instituțiilor publice din subordinea unităților administrativ- teritoriale nu este retribuită”.

Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției – modificări (Legea nr. 128/2017) was last modified: iunie 8th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.