Legea nr. 151/2016 privind ordinul european de protecție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative

25 iul. 2016
Vizualizari: 1416

Despre

  • M.Of. nr. 545 din 20 iulie 2016
  • Legea nr. 151/2016

Actul normativ publicat în Monitorul OficialSumar
Legea nr. 151/2016
(M.Of. nr. 545 din 20 iulie 2016 )
Cap. I („Dispoziții generale”)
Cap. II („Procedura privind ordinul european de protecție în cazul în care România este stat emitent”)
Cap. III („Procedura privind ordinul european de protecție în cazul în care România este stat de executare”)
Cap. IV („Dispoziții comune”)

În M. Of. nr. 545 din 20 iulie 2016 a fost publicată Legea nr. 151/2016 privind ordinul european de protecție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

În continuare, vom prezenta câteva dintre dispozițiile Legii nr. 151/2016, acestea făcând obiectul Titlului I al legii.

Cap. I („Dispoziții generale”) din Legea nr. 151/2016

Cap. I conține definiții, sunt prezentate semnificații ale unor expresii și termeni utilizați în lege. De asemenea, sunt prezentate: domeniul de aplicare (ordinul poate fi emis sau, după caz, recunoscut și pus în executare în situația în care persoana protejată și-a stabilit domiciliul sau reședința ori locuiește pentru o perioadă de timp sau urmează să își stabilească domiciliul, reședința ori să locuiască pentru o perioadă de timp pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene decât cel în care a fost dispusă măsura de protecție) și competența conferită organului judiciar pe rolul căruia se află cauza în care s-a dispus măsura de protecție pe baza căreia se solicită emiterea ordinului european de protecție.

Cap. II („Procedura privind ordinul european de protecție în cazul în care România este stat emitent”) din Legea nr. 151/2016

Cap. II prevede condițiile emiterii ordinului european de protecție, și anume: persoana protejată trebuie să locuiască sau să își stabilească domiciliul ori reședința într-un alt stat membru din Uniunea Europeană, căruia i se solicită recunoașterea și executarea ordinului european de protecție, să aibă calitatea de persoana vătămată într-un proces penal,  persoana care reprezintă un pericol are calitatea de inculpat, condamnat sau persoană față de care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei în cadrul procesului penal ș.a. De asemenea, este prevăzut conținutul cererii de emitere a ordinului european de protecție, modalitatea de emitere a acestuia, forma, conținutul, durata si transmiterea sa, precum și cazurile de prelungire, modificare a conținutului sau revocare a ordinului european de protecție. Acest capitol se încheie cu obligația de informare a autorității competente din statul de executare de către organul judiciar pe rolul căruia ajunge cauza în legătură cu care a fost emis ordinul, altul decât cel emitent.

Cap. III („Procedura privind ordinul european de protecție în cazul în care România este stat de executare”)

Cap. III dispune asupra verificării competenței, procedurii privind recunoașterea ordinului european de protecție, dar și a motivelor de respingere a solicitării de recunoaștere și executare a ordinului european de protecție, durata măsurii dispuse pentru executarea ordinului (interdicția sau interdicțiile sunt dispuse de instanța competentă fără a putea depăși maximul prevăzut de legea română pentru măsurile similare ca natură și conținut celor care au stat la baza emiterii ordinului european de protecție, iar dacă nu poate fi identificată o măsură similară, maximul pentru care poate fi dispusă măsura este de 180 de zile). De asemenea, capitolul III dispune asupra încălcării obligațiilor stabilite de instanță, schimbărilor în executarea ordinului european de protecție (instanța competentă cu recunoașterea și executarea ordinului european de protecție poate să modifice măsurile de protecție în mod corespunzător să respingă recunoașterea ordinului de protecție modificat), precum și cazurile de încetare a executării ordinului european de protecție.

Cap. IV („Dispoziții comune”)

Cap. IV prevede relația cu măsurile de supraveghere, măsurile de probațiune și sancțiunile alternative, consultările cu autoritățile competente din statul emitent sau, după caz, din statul de executare, ori de câte ori este necesar, în vederea emiterii sau executării unui ordin european, precum și limbile de transmitere și primire a ordinului european de protecție și a altor documente, suportarea costurilor și aplicarea Codului de procedură penală.

Legea nr. 151/2016 privind ordinul european de protecție, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative was last modified: iulie 22nd, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.