Reparaţii morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată – modificări (Legea nr. 226/2011 modificată prin Legea nr. 80/2015)

Actul modificat Actul modificator Sumar
Legea nr. 226/2011 (M. Of. nr. 854 din 2 decembrie 2011; cu modif. şi compl. ult.) Legea nr. 80/2015 (M. Of. nr. 263 din 20 aprilie 2015) modifică art. 4 alin. (2) 
 
 
În M. Of. nr. 263 din 20 aprilie 2015, s-a publicat Legea nr. 80/2015 pentru modificarea art. 4 alin. (2) din Legea nr. 226/2011 privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961 (M. Of. nr. 854 din 2 decembrie 2011; cu modif. şi compl. ult.).
 
Vă prezentăm, în continuare, modificarea adusă Legii nr. 226/2011 prin Legea nr. 80/2015:
 
 
Art. 4 alin. (2) Legea nr. 226/2011 (modificată prin Legea nr. 80/2015)  
 
Vechea reglementare
 
În vechea reglementare, art. 4 alin. (2) prevedea faptul că fostelor cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată sau din comandamentele şi unităţile de grăniceri, prevăzute la art. 3 alin. (1), (2) şi alin. (3) lit. e) – în ceea ce îi priveşte pe cei care au făcut disidenţă politică şi/sau au suferit condamnări din motive politice -, li se acorda o indemnizaţie reparatorie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 0,5 la câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se făcea plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată.
 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 4 alin. (2) prevede: „Fostelor cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată sau din comandamentele şi unităţile de grăniceri, prevăzute la art. 3 alin. (1) [Se consideră cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată, persoanele care au fost trecute în rezervă sau direct în retragere, indiferent de gradul avut în momentul respectiv, pentru unul dintre următoarele motive: a) convingerile moral-politice şi religioase ale cadrului militar ori apartenenţa politică a soţiei sau a rudelor acestora, până la gradul al IV-lea inclusiv; b) statutul social rezultat din ocupaţia soţiei cadrului militar sau a rudelor acestora, până la gradul al IV-lea inclusiv; c) starea materială a cadrului militar, a soţiei sau a rudelor acestora, până la gradul al IV-lea inclusiv; d) existenţa în străinătate a unor rude ale cadrului militar sau ale soţiei acestuia, până la gradul al IV-lea inclusiv; e) deţinerea de către rudele cadrului militar sau ale soţiei acestuia, până la gradul al IV-lea inclusiv, a unor funcţii importante la nivel de demnitar, înainte de instaurarea regimului comunist; f) existenţa unor rude ale cadrului militar sau ale soţiei acestuia, până la gradul al IV-lea inclusiv, care au fost condamnate sau arestate; g) efectuarea de studii sau specializări, de către cadrul militar, în alte ţări decât Uniunea Sovietică; h) refuzul de a se înscrie în Partidul Comunist Român; i) atitudini sau manifestări considerate ostile regimului comunist; j) considerente etnice], (2) [Sunt considerate cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată, şi persoanele care au trecut în cadrul disponibil al armatei, dar nu au beneficiat de despăgubirile prevăzute de Legea nr. 433/1946 pentru crearea cadrului disponibil al Armatei] şi alin. (3) lit. e) [Nu pot avea calitatea de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată, cei care: (…) au îndeplinit funcţii politice în armată sau în comandamentele şi unităţile de grăniceri, cu excepţia celor care au făcut disidenţă politică şi/sau au suferit condamnări din motive politice] – în ceea ce îi priveşte pe cei care au făcut disidenţă politică şi/sau au suferit condamnări din motive politice -, li se acordă o indemnizaţie reparatorie lunară egală cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aferent anului pentru care se face plata, începând cu luna următoare obţinerii calităţii de cadru militar activ, îndepărtat abuziv din armată”.