Măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente – modificări (Legea nr. 282/2015)

1 dec. 2015
Vizualizari: 2578

Despre

  • M. Of. nr. 863 din 19 noiembrie 2015
  • Legea nr. 282/2015
  • O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente

Actul modificatActul modificator Sumar
O.G. nr. 20/1994
(M. Of. nr. 806 din 19 decembrie 2013; cu modif. ult.)
Legea nr. 282/2015
(M. Of. nr. 863 din 19 noiembrie 2015)
modifică: art. 2 alin. (1) și alin. (6) în partea introductivă, art. 7 alin. (2) lit. b) și c), art. 24 alin. (1) lit. e)
introduce: art. 2 alin. (61), art. 24 alin. (1) lit. h), art. 24 alin. (2) lit. h)

 

În M. Of. nr. 863 din 19 noiembrie 2015, s-a publicat Legea nr. 282/2015 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente (M. Of. nr. 806 din 19 decembrie 2013; cu modif. ult.).

 

Art. 2 alin. (1) și partea introductivă a alin. (6) O.G. nr.  20/1994 (modificată prin Legea nr. 282/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 2 alin. (1) prevedea faptul că proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare construcții vor acționa pentru:

a) urmărirea comportării în exploatare și identificarea construcțiilor din proprietate sau din administrare care fac obiectul respectivei ordonanțe;

b) expertizarea tehnică a construcțiilor de către experți tehnici atestați, în conformitate cu reglementările tehnice;

c) aprobarea deciziei de intervenție și continuarea acțiunilor definite la alin. (6), în funcție de concluziile fundamentale din raportul de expertiză tehnică.

(…)

De asemenea, art. 2 alin. (6) în partea introductivă avea următorul conținut: Pentru construcțiile expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiză tehnică, proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, asociațiile de proprietari, persoanele juridice care au în administrare construcții, precum și conducătorii instituțiilor publice și deținătorii cu orice titlu de construcții de interes și utilitate publică vor proceda, în realizarea obligațiilor care le revin conform legii civile și calității în construcții, la.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2 alin. (1) Proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, și asociațiile de proprietari, precum și persoanele juridice care au în administrare construcții au obligația să acționeze pentru:

a) urmărirea comportării în exploatare a construcțiilor din proprietate sau din administrare;

b) expertizarea tehnică, de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate, a construcțiilor existente care prezintă niveluri insuficiente de protecție la acțiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acțiuni seismice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție;

c) transmiterea concluziilor raportului de expertiză tehnică și a încadrării construcției în clasă de risc seismic către autoritățile administrației publice locale competente, precum și către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în termen de 30 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, în vederea asigurării, în condițiile legii, a monitorizării acțiunilor pentru reducerea riscului seismic, respectiv înscrierii în partea I a cărții funciare a imobilului a clasei de risc seismic în care a fost încadrată construcția existentă;

d) aprobarea deciziei de intervenție și continuarea acțiunilor definite la alin. (6), în funcție de concluziile fundamentale din raportul de expertiză tehnică.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

(…)

De asemenea, art. 2 alin. (6) în partea introductivă are următorul conținut: „Pentru construcțiile expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic prin raport de expertiză tehnică, indiferent de forma de proprietate, destinație, categorie și clasă de importanță, proprietarii construcțiilor, persoane fizice sau juridice, asociațiile de proprietari, persoanele juridice care au în administrare construcții, precum și conducătorii instituțiilor publice și deținătorii cu orice titlu de construcții de interes și utilitate publică vor proceda, în realizarea obligațiilor care le revin conform legii civile și calității în construcții, la:”.

 

Art. 2 alin. (61) O.G. nr.  20/1994 (modificată prin Legea nr. 282/2015)

Noua reglementare

La art. 2, după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (61).

Potrivit noii reglementări, art. 2 alin. (61) prevede: „Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) și altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”.

 

Art. 7 alin. (2) lit. b) și c) O.G. nr.  20/1994 (modificată prin Legea nr. 282/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 7 alin. (2) lit. b) și c) dispuneau: Construcțiile menționate la alin. (1) prezintă pericol public în situațiile în care, după caz, întrunesc cel puțin două dintre următoarele criterii:

(…)

b) prezintă un regim de înălțime cu peste P+3 etaje și minimum 10 apartamente;

c) sunt amplasate în localități pentru care valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur ag, potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,16 g.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7 alin. (2) lit. b) și c) dispun: „Construcțiile menționate la alin. (1) prezintă pericol public în situațiile în care, după caz, întrunesc cel puțin două dintre următoarele criterii:

(…)

b) prezintă un regim de înălțime de la P+3 etaje inclusiv și minimum 10 apartamente;

c) sunt amplasate în localități pentru care valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur ag, potrivit hărții de zonare a teritoriului României din Codul de proiectare seismică P100-1, este mai mare sau egală cu 0,15 g”.

 

Art. 24 alin. (1) lit. e) O.G. nr.  20/1994 (modificată prin Legea nr. 282/2015)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 24 alin. (1) lit. e) dispunea: Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

(…)

e) nerespectarea obligației de realizare și amplasare a panourilor de înștiințare în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 24 alin. (1) lit. e) dispune: „Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

(…)

e) nerespectarea obligației de realizare și amplasare a panourilor de înștiințare în termen de 60 de zile de la data primirii raportului de expertiză tehnică, precum și îndepărtarea acestora înainte de începerea execuției lucrărilor de intervenție”.

 

Art. 24 alin. (1) lit. h) O.G. nr.  20/1994 (modificată prin Legea nr. 282/2015)

Noua reglementare

La art. 24 alin. (1), după lit. g) se introduce o nouă literă, lit. h).

Potrivit noii reglementări, art. 24 alin. (1) lit. h) stabilește: „Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

(…)

h) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (61) de către proprietarii construcțiilor/spațiilor din aceste construcții, persoane fizice sau juridice, asociațiile de proprietari, respectiv de către persoanele fizice sau juridice care au în administrare construcții/spații din aceste construcții”.

 

Art. 24 alin. (2) lit. h) O.G. nr.  20/1994 (modificată prin Legea nr. 282/2015)

Noua reglementare

La art. 24 alin. (2), după litera g) se introduce o nouă literă, lit. h).

Potrivit noii reglementări, art. 24 alin. (2) lit. h) prevede: „Constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

(…)

h) nerespectarea prevederilor lit. h), cu amendă de la 50.000 lei la 70.000 lei, împreună cu măsura interzicerii emiterii autorizațiilor de funcționare pentru spațiul în cauză de către autoritatea administrației publice locale competente”.

 

Alte prevederi ale Legii nr. 282/2015

Potrivit art. II, O.G. nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 806 din 19 decembrie 2013, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu cele aduse prin respectiva lege, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

 

ISTORIC

Act modificatActe modificatoare
O.G. nr. 20/1994
(M. Of. nr. 806 din 19 decembrie 2013; cu modif. ult.)
Legea nr. 84/2015 (M. Of. nr. 270 din 22 aprilie 2015)
Legea nr. 282/2015 (M. Of. nr. 863 din 19 noiembrie 2015)

 

Măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente – modificări (Legea nr. 282/2015) was last modified: noiembrie 27th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.