[UPDATE: Primele fotografii din expediție] Legal Point alături de Zsolt Torok și Vlad Căpușan

11 mai 2017
Vizualizari: 4408
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 11 mai 2017: Primele fotografii din expediție

 

Foto: Zsolt Torok – https://www.facebook.com/zsolt.torok.75?fref=ts

 Foto: Zsolt Torok – Vlad Căpușan- https://www.facebook.com/vlad.capusan.54?fref=ts


Update 10 mai 2017: „La sfârșitul zilei, adevăratul vârf e întotdeauna acasă”

Băieții sunt bine în Tabăra de Bază. Sincere felicitări pentru toate eforturile depuse și pentru înțeleapta decizie! Îi așteptăm să revină sănătoși în țară!

Marius Iliescu: „Au fost patru zile de luptă aspră și continuă cu un munte care ne-a adus la limita supraviețuirii. Vânt, avalanșe, frig și ninsoare, toate în obținerea unui trofeu: fața sudică a muntelui Pumo Ri.

Ieri am fost surprinși de o furtună groaznică care ne-a distrus încă de la prima oră bivuacul cu o avalanșa și aproape ne-a îngropat cu totul (am rămas ancorați într-un singur frend).

A început să ningă în rafale cu vânt puternic și cer negru. După o noapte nedormită am încercat să ieșim din perete pe creasta sudică, căutând un loc de bivuac mai sigur. Au urmat două lungimi tari, iar apoi, înaintând în rampa de ieșire la 6800, Vlad a fost luat de o avalanșă, oprindu-se după 10 m în protecțiile mobile (corzi). Am reușit să regrupăm cu echipamentul rămas. Din priviri am evaluat situația, iar o eventuală continuare ar fi însemnat o capcană fatală. Eram deja epuizați. Cea mai grea decizie a fost și cea mai înțeleaptă.

Au urmat peste 900 m de rapeluri într-un infern alb, dar suntem binecuvântați să fim în viață.
Anul trecut am urcat împreună pe trei vârfuri dificile, dar abia cu această experiență ne-am sudat ca și echipă. Am dat tot ce-am putut, dar Pumo Ri ne-a respins de data aceasta. Dar ne vom întoarce pentru că cei 7160 m nu se vor mai înălța, dar noi vom crește și vom avea a doua șansă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Mulțumim celor de acasă care au crezut în noi! Zsolt și Vlad.

Expediție susținută de :
AEGON România, Darian DRS, Forever România HQ, SunGarden Resort, Snowy Horizon Treks and Expedition ,Cabinet avocat Marius-Cătălin PreduțGravolab, Gravity, Nahanny, Eliteclimb, Centrala de escaladă, LEGAL POINT, Legal Consult, Trust Invest.


Update 9 mai 2017: Bivuacul 3 – 6600 m

Marius Iliescu: „Băieții sunt bine, sunt în bivuacul trei la 6600m. Vremea este extrem de aspră, au avut azi (08 mai 2017) parte, pe lângă ninsoarea aproape permanentă, și de o furtună de o oră și jumătate. Au trecut pe deasupra lor mai multe avalanșe de zăpadă pulver. Mâine (09 mai 2017) speră să iasă în creastă și să continue drumul către vârf.

Dificultatea traseului întrece cu mult așteptările lor. Au avut pasaje extrem de dificile în care Vlad, cap de coardă, a reușit să le treacă într-un mod incredibil. Nu sunt cuvintele mele, ci ale lui Zsolt.
Salută pe toată lumea și mulțumește tuturor celor care au fost și sunt alături de ei. Emoțiile sunt mari în continuare; greul nu a trecut; mai sunt multe locuri dificile, iar vremea se anunță rea în continuare”.

Update 8 mai 2017: Bivuacul 2 – 6400 m

Vlad Căpușan:Am ajuns (7 mai 2017) împreună cu Zsolt la al doilea bivuac, la 6.400m. Condițiile sunt extreme, după-masă a început din nou să ningă tare. Avem senzația că suntem orbi. Nu se văd prizele, e un efort enorm să cauți prize în zăpada ce nu mai încetează! Suntem smeriți în fața vârfului. Maine (08 mai 2017) încercăm să continuăm să urcăm!…”

Vlad Căpușan:Azi (06 mai 2017) am reușit să ajungem la 6000m, unde am făcut primul bivi. Condițiile sunt dificile. Ghețarul de la baza peretelui e fracturat de o crevasă uriașa, iar azi am pierdut mult timp și energie, reușind într-un final să trecem peste și să ajungem la perete. Zăpada e mare și ninge și acum. Suntem obosiți, dar bucuroși să fim aici! Acum ne reîncărcăm bateriile și sperăm ca mâine (07 mai 2017) să fie o zi mai bună!”

Update 5 mai 2017: Traseul ales – foto

Linia începe la 5.700m, ceea ce înseamnă că peretele vizat, plus o porțiune de creastă până pe vârf, totalizează 1.500m diferență de nivel…

Ei estimează că ascensiunea pe această rută nouă, neurcată niciodată până acum, plus retragerea (pe creasta din dreapta imaginii) le va lua aproximativ 5 zile, astfel că e nevoie de o perioadă de vreme bună pentru a le permite urcarea.

Deocamdată, prognoza e cam rea în zilele următoare, dar sunt speranțe pentru începutul săptămânii viitoare”.

Mulțumim lui Mihai Bobocea pentru informații.


Update 4 mai 2017: Pregătiți 100%

Vlad Căpușan:

Back in BaseCamp!

După câteva zile de alergare și aclimatizare prin Khumbu e fantastic să savurez cafeaua caldă din tabăra noastră de bază. Nu e mult, dar fiecare lucru aici seamănă cu ce avem acasă, și ne simțim extraordinar!

Vremea a fost instabilă în ultimele zile, cu ninsori și vânt puternic la înălțime. Împreună cu Zsolt am studiat traseul și suntem pregătiți 100%!

Acum așteptăm prognoza favorabilă!


Update 2 mai 2017: Prezentarea Taberei de Bază – video

Sursa video: vlad capusan prin intermediul Alpin Film Festival via Vimeo.


Update 29 aprilie 2017: Update de la 6250 m

Zsolt Torok:
„Azi am reușit să urcăm la 6.250 m, dar s-a stricat vremea și ninge tare. Am pus cortul pe creastă. Rămânem aici până mâine pentru aclimatizare și vedem dacă se schimbă vremea…”

Zsolt Torok Vlad Capusan Himalaya Varfului Saldim Legal Point


Update 27 aprilie 2017: Salutări din Himalaya

Sursa videoZsolt Torok prin intermediul lui Dan Burlac via Vimeo.


Update 26 aprilie 2017: Vești din tabăra de bază

Vlad Căpușan și Zsolt Torok au ajuns ieri cu bine în tabăra de bază, Pumo Ri (7.167m).

Gata cu luxul conexiunii la Internet; de acum vor comunica doar prin telefonul-satelit.

De acasă au cerut ceva date despre prognoza meteo și au transmis că încep studierea rutei posibile și programul de „aclimatizare adevărată”, de mare altitudine.

Mulțumim lui Mihai Bobocea pentru informații.


Update 24 aprilie 2017: Gânduri din Himalaya…

Zsolt Torok:

Cum am deschis internetul, ca o avalanșă am văzut titlurile legate de tragedie.

Este tragedie, însă aș vrea să cred totuși că cei care influențează toată țara cu presa scrisă și media au terminat școli înalte, au niște studii.

Studiile presupun, în primul rând, educație, iar dacă reprezentanții presei de multe ori, sau în majoritatea cazurilor, nu au nici cea mai mică educație legat de – ATENȚIE – MUNTE, acest lucru nu este vina decât a lor! (poate în politică da).

România este o țară cu munți, la fel ca Austria și toate țările alpine, dar în primul rând este o țară europeană!

Alpinismul, stimați jurnaliști, se practică în toate țările europene și mai ales în țările avansate, mai puțin în țările din lumea a 3-a. Nu este cazul nici să creați o psihoză generală acum, și nici să dați cu bâta în baltă. Dacă se întâmplă un accident în oricare domeniu consultați specialiștii, în primul rând. Cu experiență de 30 ani în domeniu vă spun: accidentele se întâmplă din cauza erorii umane.

Muntele nu este ucigaș, nu își ia tributul… Oamenii fac greșeli, iar pentru a demonstra asta puteți consulta statistica poliției rutiere. Cu fiecare dintre noi se poate întâmpla asta oricând și ce ne-a scăpat, pe lângă ocrotirea divină, este faptul că am avut încredere în îndoielile noastre.

Stimați reprezentați ai presei, articolele pe care le publicați le scrieți populației unei țări europene din ce în ce mai educate. Nu vă subestimați cititorii și nu jigniți compatrioții, pentru că dacă nu cunoaștem ceva nu înseamnă că nu există.

Acest articol, ca toate celelalte, reprezintă opinia mea”.

Vlad Căpușan:

Ultimele două zile, am trăit un mixt de sentimente, în urma tragediei din Retezat. Deși am primit mai multe mesaje, am refuzat să trag concluzii și să comentez situația. Informațiile pe care le avem sunt fărâmițate și subiective. Observ că s-au scris sute de păreri și există deja și vinovați.

Personal nu am fost acolo, nu știu ce s-a întâmplat, nu comentez.

Mi-e greu să mă gândesc că doi copii cu potențial s-au dus pentru totdeauna, dar mi-e și mai greu să înțeleg felul în care unii oameni s-au folosit de această tragedie pentru un plus de vizibilitate și audiență folosind niște titluri patetice.

Muntele nu ucide și nici nu își ia ofranda!! (în aceeași logică dementă, șoseaua ucide cu miile zilnic).

Da, muntele e un loc sălbatic și uneori periculos, dar în majoritatea cazurilor condițiile sunt previzibile, iar riscul e obiectiv. Lipsa experienței și deciziile pripite pot duce la dezastru, la fel ca și în alte activități.

Există totuși o diferență uriașă între un traseu dificil și unul periculos.

Probabil cea mai importantă abilitate în alpinism e management-ul riscului. O evaluare corectă a condițiilor de pe munte, trebuie să stea în fața oricărui vârf, record sau pas făcut. La sfârșitul zilei, adevăratul vârf e întotdeauna acasă, restul e pură aventură.

Geta și Erik s-au dus pentru totdeauna, în schimb lecția acestei tragedii sper că va salva vieți pe viitor.

Suntem alături de familiile îndurerate”.

Update 21 aprilie 2017: Vești bune din Himalaya

Vlad Căpușan:

Ultimele două zile au fost extraordinare în Namche Bazaar.

Am avut parte de relaxare, multă alergare și am reîntâlnit prieteni vechi.

Azi am alergat până pe Gong Ri (4250 m) într-o tură de aclimatizare și am bifat două recorduri personale: am reușit să beau 5 litri de apă pe traseu și am reușit să port prima conversație în nepaleză cu o bătrână sherpa, care nu știa deloc engleză; drept răsplată am primit o supă caldă, gratuită.

Ne simțim excelent, iar motivația e la cote maxime. Mâine pornim spre Pumo Ri BC”.


Update 19 aprilie 2017: Începutul expediției 

Tot echipamentul și permisele de ascensiune sunt pregătite.

Băieții sunt acum în Kathmandu, iar mâine zboară spre Lukla (2.860m) pentru a începe aclimatizarea în vederea ascensiunii pe Pumo Ri.


Legal Point alături de Zsolt Torok și Vlad Căpușan

Am primit cu bucurie vestea despre noua expediție pregătită de către doi oameni care ne-au devenit, încet, prieteni: Zsolt Torok și Vlad Căpușan.

După expediția de la finele anului trecut, în care au reușit escaladarea în premieră mondială, în stil alpin, a Vârfului Saldim (Peak 5) – premieră pentru care Revista Legal Point a avut plăcerea de a-i premia –, în acest sezon himalayan Zsolt și Vlad își asumă un nou proiect – deschiderea unei noi rute pe fața sudică a Vârfului Pumo Ri (7161 m) – regiunea Everest-Kumbu.

Vlad Căpușan:Undeva în Inima munților Himalaya, o noua provocare ne așteaptă. Nu e cel mai înalt vârf din lume, dar pentru noi reprezintă cel mai înalt obiectiv de până acum. Avem viziunea, trăim prezentul și suntem pregătiți”!

Zsolt Torok:Examenele de mult le-am luat la geometrie și arhitectură. Le-am luat și la drept (argumentări și dezbateri). Acum urmează să ne angajăm, iar interviul de angajare se dă pe muntele de 7.161m Pumo Ri”.

Vom fi alături de ei; startul se dă pe 18 aprilie.

[UPDATE: Primele fotografii din expediție] Legal Point alături de Zsolt Torok și Vlad Căpușan was last modified: mai 17th, 2017 by Universul Juridic

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: