[UPDATE: Update de la 6250 m] Legal Point alături de Zsolt Torok și Vlad Căpușan

Universul Juridic
29 Apr 2017
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele Voturi: 3
Vizualizari: 1888

Recomandări

 

Abonament PREMIUM gratuit pentru 30 de zile!

Odată cu trecerea la etapa UNIVERSUL JURIDIC PREMIUM atingem demersul inițial anunțat încă de la lansarea proiectului: accesul contra-cost pentru beneficiile PREMIUM. Demersul este necesar pentru susținerea unui conținut de calitate!

Vreau detalii!

Noi rămânem aceiași ca până acum! Veți beneficia de aceleași știri certificate editorial, editoriale de substanță, opinii punctuale și articole de specialitate, știri din domeniul juridic și reportaje cu care v-am obișnuit încă de la început!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 29 aprilie 2017: Update de la 6250 m

Zsolt Torok:
„Azi am reușit să urcăm la 6.250 m, dar s-a stricat vremea și ninge tare. Am pus cortul pe creastă. Rămânem aici până mâine pentru aclimatizare și vedem dacă se schimbă vremea…”

Zsolt Torok Vlad Capusan Himalaya Varfului Saldim Legal Point


Update 27 aprilie 2017: Salutări din Himalaya

Campanie Paste ujmag

Sursa videoZsolt Torok prin intermediul lui Dan Burlac via Vimeo.


Update 26 aprilie 2017: Vești din tabăra de bază

Vlad Căpușan și Zsolt Torok au ajuns ieri cu bine în tabăra de bază, Pumo Ri (7.167m).

Gata cu luxul conexiunii la Internet; de acum vor comunica doar prin telefonul-satelit.

De acasă au cerut ceva date despre prognoza meteo și au transmis că încep studierea rutei posibile și programul de „aclimatizare adevărată”, de mare altitudine.

Mulțumim lui Mihai Bobocea pentru informații.


Update 24 aprilie 2017: Gânduri din Himalaya…

Zsolt Torok:

„Cum am deschis internetul, ca o avalanșă am văzut titlurile legate de tragedie.

Este tragedie, însă aș vrea să cred totuși că cei care influențează toată țara cu presa scrisă și media au terminat școli înalte, au niște studii.

Studiile presupun, în primul rând, educație, iar dacă reprezentanții presei de multe ori, sau în majoritatea cazurilor, nu au nici cea mai mică educație legat de – ATENȚIE – MUNTE, acest lucru nu este vina decât a lor! (poate în politică da).

România este o țară cu munți, la fel ca Austria și toate țările alpine, dar în primul rând este o țară europeană!

Alpinismul, stimați jurnaliști, se practică în toate țările europene și mai ales în țările avansate, mai puțin în țările din lumea a 3-a. Nu este cazul nici să creați o psihoză generală acum, și nici să dați cu bâta în baltă. Dacă se întâmplă un accident în oricare domeniu consultați specialiștii, în primul rând. Cu experiență de 30 ani în domeniu vă spun: accidentele se întâmplă din cauza erorii umane.

Muntele nu este ucigaș, nu își ia tributul… Oamenii fac greșeli, iar pentru a demonstra asta puteți consulta statistica poliției rutiere. Cu fiecare dintre noi se poate întâmpla asta oricând și ce ne-a scăpat, pe lângă ocrotirea divină, este faptul că am avut încredere în îndoielile noastre.

Stimați reprezentați ai presei, articolele pe care le publicați le scrieți populației unei țări europene din ce în ce mai educate. Nu vă subestimați cititorii și nu jigniți compatrioții, pentru că dacă nu cunoaștem ceva nu înseamnă că nu există.

Acest articol, ca toate celelalte, reprezintă opinia mea”.

Vlad Căpușan:

„Ultimele două zile, am trăit un mixt de sentimente, în urma tragediei din Retezat. Deși am primit mai multe mesaje, am refuzat să trag concluzii și să comentez situația. Informațiile pe care le avem sunt fărâmițate și subiective. Observ că s-au scris sute de păreri și există deja și vinovați.

Personal nu am fost acolo, nu știu ce s-a întâmplat, nu comentez.

Mi-e greu să mă gândesc că doi copii cu potențial s-au dus pentru totdeauna, dar mi-e și mai greu să înțeleg felul în care unii oameni s-au folosit de această tragedie pentru un plus de vizibilitate și audiență folosind niște titluri patetice.

Muntele nu ucide și nici nu își ia ofranda!! (în aceeași logică dementă, șoseaua ucide cu miile zilnic).

Da, muntele e un loc sălbatic și uneori periculos, dar în majoritatea cazurilor condițiile sunt previzibile, iar riscul e obiectiv. Lipsa experienței și deciziile pripite pot duce la dezastru, la fel ca și în alte activități.

Există totuși o diferență uriașă între un traseu dificil și unul periculos.

Probabil cea mai importantă abilitate în alpinism e management-ul riscului. O evaluare corectă a condițiilor de pe munte, trebuie să stea în fața oricărui vârf, record sau pas făcut. La sfârșitul zilei, adevăratul vârf e întotdeauna acasă, restul e pură aventură.

Geta și Erik s-au dus pentru totdeauna, în schimb lecția acestei tragedii sper că va salva vieți pe viitor.

Suntem alături de familiile îndurerate”.

Update 21 aprilie 2017: Vești bune din Himalaya

Vlad Căpușan:

Ultimele două zile au fost extraordinare în Namche Bazaar.

Am avut parte de relaxare, multă alergare și am reîntâlnit prieteni vechi.

Azi am alergat până pe Gong Ri (4250 m) într-o tură de aclimatizare și am bifat două recorduri personale: am reușit să beau 5 litri de apă pe traseu și am reușit să port prima conversație în nepaleză cu o bătrână sherpa, care nu știa deloc engleză; drept răsplată am primit o supă caldă, gratuită.

Ne simțim excelent, iar motivația e la cote maxime. Mâine pornim spre Pumo Ri BC”.


Update 19 aprilie 2017: Începutul expediției 

Tot echipamentul și permisele de ascensiune sunt pregătite.

Băieții sunt acum în Kathmandu, iar mâine zboară spre Lukla (2.860m) pentru a începe aclimatizarea în vederea ascensiunii pe Pumo Ri.


Legal Point alături de Zsolt Torok și Vlad Căpușan

Am primit cu bucurie vestea despre noua expediție pregătită de către doi oameni care ne-au devenit, încet, prieteni: Zsolt Torok și Vlad Căpușan.

După expediția de la finele anului trecut, în care au reușit escaladarea în premieră mondială, în stil alpin, a Vârfului Saldim (Peak 5) – premieră pentru care Revista Legal Point a avut plăcerea de a-i premia –, în acest sezon himalayan Zsolt și Vlad își asumă un nou proiect – deschiderea unei noi rute pe fața sudică a Vârfului Pumo Ri (7161 m) – regiunea Everest-Kumbu.

Vlad Căpușan: „Undeva în Inima munților Himalaya, o noua provocare ne așteaptă. Nu e cel mai înalt vârf din lume, dar pentru noi reprezintă cel mai înalt obiectiv de până acum. Avem viziunea, trăim prezentul și suntem pregătiți”!

Zsolt Torok: „Examenele de mult le-am luat la geometrie și arhitectură. Le-am luat și la drept (argumentări și dezbateri). Acum urmează să ne angajăm, iar interviul de angajare se dă pe muntele de 7.161m Pumo Ri”.

Vom fi alături de ei; startul se dă pe 18 aprilie.

[UPDATE: Update de la 6250 m] Legal Point alături de Zsolt Torok și Vlad Căpușan was last modified: aprilie 29th, 2017 by Universul Juridic

Recomandări

Revista de seară

Vezi tot

Abonează-te la newsletter

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.