Lecţia lui Obama

12 ian. 2017
Vizualizari: 1580

Zăpezile și vremea rea par să fi pus definitiv stăpânire peste România.

Prognozele meteo nu ne dau mari speranțe în următoarele zile.

Agenția de presă Agerpres ne oferă un tablou a unei Românii izolate.

„Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, din cauza zăpezii și a viscolului, miercuri sunt închise autostrăzile A2 București – Constanța, A4 Ovidiu – Agigea și A3 București – Ploiești. CFR Călători a decis, miercuri dimineața, la ora 6:00, anularea a 80 de trenuri din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Traficul aerian pe cele două aeroporturi din București, Henri Coandă și Băneasa Aurel Vlaicu, se desfășoară în condiții de iarnă, însă nicio cursă nu a fost anulată”- scrie Agerpres.

Și cu toate acestea remarcăm în această zile o grijă mult mai mare a autorităților pentru viețile oamenilor. Sunt peste 1000 de persoane salvate de SMURD, de la începerea viscolului sunt numeroase cazuri în care persoanele cu probleme medicale grave, dializate, au fost internate în spitale preventiv, înainte zilele cu vreme rea. Trebuie lăudat și efortul jandarmilor români care au participat în aceste zile la deszăpezirea capitalei.

În țară, mai multe școli și universități și-au suspendat temporar cursurile.

„Cursurile vor fi suspendate joi și vineri din cauza vremii nefavorabile în județele Constanța, Călărași, Tulcea, Vrancea, Ilfov și în București”, a declarat miercuri, pentru Agerpres, ministrul Educației, Pavel Năstase.

HotNews notează că universitarii și studenții au intrat în vacanță câteva zile: „Conducerea Universității din București a suspendat cursurile în zilele de 11, 12 si 13 ianuarie din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, potrivit unui anunț postat pe contul de Facebook”.

Frigul a făcut victime în întreaga Europă, iar în ultimele zile multe companii aeriene au anulat anumite curse sau au avut întârzieri la decolare.

Compania de stat Tarom a anulat, miercuri, șase zboruri pe aeroportul Henri Coandă, invocând condițiile meteo, iar pasagerii urmează a fi îmbarcați tot miercuri pe alte curse către aceleași destinații, a anunțat compania care administrează cele două aeroporturi din București, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) – scrie News.ro.

Situații similare sunt și pe alte aeroporturi din Europa și din Turcia.

Cel puțin 1.000 de turiști români sunt blocați, de câteva zile, în mai multe orașe din Turcia. Ei aveau conexiune de zbor prin Istanbul, însă din cauza furtunilor de zăpadă, orașul este paralizat și toate cursele aeriene au fost anulate”- anunță Ziua News.

Premierul Grindeanu a avut ieri o întâlnire la Cotroceni cu președintele Iohannis, în care una dintre temele de discuție a fost și proiectul de buget pe 2017.

De altfel, în aceste zile, s-a vorbit foarte mult despre măsurile noului Guvern și alocațiile bugetare corespunzătoare fiecărei măsuri.

News.ro face o prezentare pe larg a tuturor măsurilor imediate pe care le va lua Guvernul după cum anunță și liderul PSD, Liviu Dragnea, într-o postare pe Facebook.

„Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat miercuri, pe Facebook, că impactul total al măsurilor pe care guvernul Grindeanu intenționează să le ia în perioada imediat următoare este de 2,65 miliardei lei” – scrie News.ro.

„Liviu Dragnea a mai anunțat că, de la 1 februarie, vor intra în vigoare următoarele măsuri: „eliminarea impozitului pe profit pentru primii 10 ani pentru firmele cu activități de inovare și cercetare-dezvoltare; eliminarea plății CASS pentru veniturile suplimentare din dobânzi, dividente; creșterea veniturilor lunare pentru asistenții persoanelor cu handicap la 1.450 lei, creșterea indemnizației lunare minime pentru concediul de creștere a copilului de la 1.062 lei la 1.232 lei; creșterea stimulentului de inserție de la 531 lei la 616 lei”, se mai arată în știrea colegilor de la News.ro.

Universul Juridic publică în aceste zile toate modificările legislative intervenite de la instalarea guvernului Grindeanu.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

În M. Of. nr. 15 din 6 ianuarie 2017, a fost publicată Legea nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative – notează Universul Juridic.

Noii miniștri desemnați au început primele ședințe, atât cu personalul de execuție din ministere, cât și cu instituțiile subordonate pentru a stabili împreună necesitățile noului exercițiu bugetar.

La Justiție, ministrul Iordache, s-a întâlnit cu asociațiile profesionale ale magistraților. La finalul acestor întâlniri, Agerpres a reținut o declarație interesantă a președintelui UNJR, magistratul Dana Gârbovan, pe tema referendumului privind justiția și degrevarea instanțelor.

„Am discutat la minister de toate problemele legate de memorandumul privind justiția. Anul trecut, au fost o serie de adunări generale, cvasi-majoritatea instanțelor au votat acest memorandum, el este un document care cuprinde toate problemele legate de sistemul de justiție, cele mai presante și urmează să le stabilim pe urmă (…) la fiecare soluțiile. Am vorbit și despre soluții vizând degrevarea instanțelor, o problemă veche care afectează în mod direct justiția. (…) Vom avea pe urmă și consultări și vom relua discuțiile pe legile privind sistemul de justiție și în acest cadru vom discuta și despre răspunderea magistratului pentru a vedea dacă mai sunt necesare sau nu să se aducă punctual modificări în ceea ce privește Inspecția Judiciară”, a precizat președintele UNJR, pentru Agerpres.

HotNews scrie despre o postare de pe Facebook a ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Florin Jianu. Acesta își arată intenția să elimine formularul 088 în această săptămână. „Este poate cea mai toxică formă de birocrație, menționată în Raportul Doing Business 2017 ca formă de îngreunare a afacerilor în România”, scrie ministrul Jianu care mai susține că: „pentru prima oară în ultimii 8 ani, în 2016 numărul firmelor închise este mai mare decât numărul firmelor deschise” – consemnează HotNews.

Închidem Revista acestei dimineți cu un fragment din ultimul discurs al președintelui Obama, consemnat de Agerpres: „A fost o onoare să fiu în serviciul vostru. Nu mă voi opri aici. Voi continua. Voi rămâne alături de voi, în calitate de cetățean, tot restul vieții mele. Acum însă, fie că sunteți tineri, fie că aveți sufletele tinere,vă mai cer un lucru în calitate de președinte al vostru – același lucru pe care vi l-am cerut când v-am rugat să aveți încredere în mine, acum opt ani. Vă cer să credeți. Nu în capacitatea mea de a aduce schimbarea, ci în a voastră. (…) Da, putem. Da, am reușit. Da, putem!”

Schimbarea stă în fiecare dintre noi!

Și depinde de fiecare dintre noi, de capacitatea noastră de a ne mobiliza, de voința noastră, de capacitatea de a ne adapta, dar și de a cere și de a impune soluțiile bune, de modul în care știm să ne construim viitorul, dar nu oricum, ci contribuind la edificarea unei societăți cu valori și principii.

Schimbarea societății nu este decât suma schimbărilor individuale.

Bună dimineața!

Lecția lui Obama was last modified: ianuarie 12th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: