Lazar-Ciprian Ureche , Bogdan Dumitru Moloman: Ghid privind procedura adopției. Andreea-Teodora Stănescu: Drept comercial. Contracte profesionale. Universul Juridic: Revista de drept public nr. 1/2017

3 mai 2017
Vizualizari: 1060
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Lazar-Ciprian Ureche , Bogdan Dumitru Moloman: Ghid privind procedura adopției

Lazar-Ciprian Ureche , Bogdan Dumitru Moloman: Ghid privind procedura adopției.

Lazar-Ciprian Ureche , Bogdan Dumitru Moloman: Ghid privind procedura adopției.

Dacă la sfârșitul anului trecut, rezultat al colaborării acelorași doi autori, Bogdan Dumitru Moloman și Lazăr-Ciprian Ureche, și prin grija aceleiași edituri, Editura Universul Juridic, ieșea de sub tipar o prima carte dedicată instituției adopției, respectiv comentariilor pe textele Legii nr. 273/2004, lucrare care se dovedea a fi o primă cercetare complexă a legii adopției așa cum aceasta a fost modificată și care cuprindea ample comentarii ale fiecărui articol, trimiteri la jurisprudența instanțelor judecătorești naționale, dar și a Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și la legislația conexă în materie și la reglementări din alte sisteme de drept, iată că, la câteva luni distanță, autorii revin asupra temei, înțelegând utilitatea și necesitatea unui asemenea demers, și ne propun o nouă carte, intitulată “Ghid privind procedura adoptiei”.

Construită pe fundamentele celei dintâi, noua lucrare contribuie la arhitectură demersului lor științific inițial prin faptul că autorii reușesc nu doar să adauge elemente noi, ci și să aducă instituția adopției în viața de zi cu zi, acolo unde această se întâmplă, făcând trecerea de la cultura de specialitate la însăși punerea în practică a unei instituții pe cât de riguroase, pe atât de sensibile, rezultatul fiind un instrument de lucru care abordează în paralel chestiunile teoretice și cele practice, un veritabil ghid pentru toți cei interesați de procedura adopției, deopotrivă un manual pentru specialiștii care doresc să aprofundeze subiectul, dar și un izvor de cunoaștere pentru studenții care doresc să se inițieze în înțelegerea mecanismului complex al acestei instituții.

Meritul autorilor este acela de a reuși pe întregul cuprins al lucrării să se deghizeze în călăuze și sfătuitori ai cititorului, insotindu-l pe acesta, pas cu pas, pe întregul drum ce trebuie parcurs, atât în procedura adopției interne, cât și în procedura adopției internaționale, de la obținerea atestatului și până la activitățile postadoptie, trecând prin toate etapele prevăzute de lege, etape pe care le explică pe larg, într-un mod accesibil, făcând ca informația să se deschidă și în față nejuristului, oferind cititorului o imagine și o informare corectă și orientându-l prin desișul formalităților necesare unei proceduri atât de complexe, prin punctarea unor repere și reprezentări schematice, prin înserarea de modele de cereri și acțiuni, la care se adaugă inclusiv datele de contact ale principalelor organisme implicate în procedura adopției, statistici privind adopția, precum și o culegere a principalelor acte normative interne și internaționale incidente în materie.

Dincolo de discursul bine argumentat, de abordarea competentă și riguroasă, de corectitudinea cu care autorii își menționează întotdeauna sursele, de redactarea concisă, coerentă și clară, făcută cu acribie și conștiinciozitate, din spatele textului se resimte prietenia și complementaritatea celor doi autori care, nefiind la prima carte scrisă împreună, reușesc să îmbine într-un stil unic claritatea și concizia exprimării cu exigențele discursului juridic, fără să uite însă că nu se adresează doar cititorului obișnuit cu fraza academică, coborând textul cu abilitate, fără a face însă rabat la calitate, și la nivelul celui care nu are neapărat proprietatea termenilor juridici, prin explicarea acestora, ori de câte ori este nevoie.

Despre carte nu este nevoie să se spună prea multe, ea recomandându-se de la sine, nu doar datorită activității publicistice a autorilor ei și a importanței instituției abordate, ci și pentru faptul că dedicându-i un al doilea volum, autorii ne reamintesc că adopția nu este doar o formă a protecției alternative a copilului lipsit de protecția părinților săi, o soră vitregă a filiației naturale, ci mijlocul prin care părinții adoptatori ajung să atingă cerul.

Conf. univ. dr. Adina R. Motica
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Andreea-Teodora Stănescu: Drept comercial. Contracte profesionale

Andreea-Teodora Stănescu: Drept comercial. Contracte profesionale

Andreea-Teodora Stănescu: Drept comercial. Contracte profesionale

Lucrarea Drept comercial. Contracte profesionale este destinată, cu precădere, studenților facultăților de drept. Autoarea, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universității din București, și-a concentrat cercetarea în jurul contractelor profesionale, obiect de studiu al disciplinei Drept comercial. Obligațiile.

Primul capitol are ca punct de plecare teoria generală a obligațiilor. Scopul sau principal este identificarea celor mai importante particularități ale obligațiilor născute în exploatarea unei întreprinderi. În acest context sunt definite conceptele de „obligație”, „întreprindere”, respectiv „obligație născută în exploatarea unei întreprinderi”.

Cel de-al doilea capitol pornește de la tradiția clasificării contractelor în contracte civile și comerciale. Dintre aceste două categorii a fost reținută cea a contractelor considerate civile, în vederea evidențierii unor particularități generate de încheierea lor de către profesioniști (încheierea în cursul exercitării activității unei întreprinderi).

Celelalte capitole au ca scop să creioneze regimul juridic al anumitor contracte speciale reglementate de Codul civil și de legile speciale. Astfel, au fost operate două delimitări majore ale obiectului de cercetare. O primă delimitare a fost trasată de caracterul „profesional” al contractelor. Au fost selectate contracte care, ca urmare a unor prevederi exprese ale Codului civil sau ale unor legi speciale ori ca urmare a realităților practice, sunt încheiate numai sau cu precădere de profesioniști. Acestea corespund, în mare măsură, cu contractele comerciale, așa cum erau denumite sub imperiul Codului comercial. O a doua delimitare a fost trasată pe considerente de ordin academic. Astfel, au fost excluse contracte care, deși îndeplinesc criteriul caracterului profesional, nu constituie obiect de studiu al disciplinei Drept comercial – Obligațiile, ci al altor discipline. Exemplificativ, nu a fost analizat regimul juridic al contractului de transport, al contractului de expediție sau al contractului de asigurare.

Referitor la capitolul intitulat Teoria generală a obligațiilor. Particularități ale obligațiilor născute în exploatarea unei întreprinderi, lucrarea include, în principal, o analiză a dispozițiilor relevante ale Codului civil, dar nu se limitează la acestea. Astfel, cercetarea a fost structurată pe mai mulți piloni, în vederea observării particularităților reglementate de Codul civil, dar și de O.G. nr. 13/2011, Legea nr. 72/2013, Legea nr. 193/2000 sau Codul de procedură civilă. Codul civil cuprinde dispoziții legale particulare cu privire la încheierea, efectele, executarea contractelor. O.G. nr. 13/2011 și Legea nr. 72/2013 reglementează particularități în materie de dobândă legală și convențională, iar Legea nr. 72/2013 și Legea nr. 193/2000 reglementează în materie de clauze abuzive. Codul de procedură civilă cuprinde norme în materie de probe.

Referitor la capitolul Contracte tradițional civile încheiate în exploatarea unei întreprinderi. Particularități reglementate prin Codul civil, în cadrul demersului științific au fost subliniate aspecte derogatorii în privința contractelor de vânzare, schimb, locațiune, antrepriză, societate, mandat, depozit, împrumut, rentă viageră, întreținere, joc și pariu, respectiv de tranzacție. Particularitățile subliniate sunt generate de încheierea contractelor menționate în exercițiul activității unei întreprinderi.

Referitor la contractele speciale, a fost analizat regimul juridic al următoarelor contracte reglementate de Codul civil: contractul de furnizare, contractul de report, contractul de comision, contractul de consignație, contractul de agenție, contractul de intermediere, contractul de cont curent, contractul de cont curent bancar, contractul de depozit bancar, contractul de facilitate de credit și contractul de închiriere a casetelor de valori. De asemenea, au fost cercetate operațiunea de leasing în reglementarea O.G. nr. 51/1997 și contractul de franciza în reglementarea O.G. nr. 52/1997. Cu privire la acestea au fost analizate, în principal: mecanismul calificării unui acord de voințe drept un anumit contract, mecanismul încheierii contractului, efectele acestuia și încetarea.

Lucrarea Drept comercial. Contracte profesionale este redactată într-un stil clar și concis și reprezintă o extindere a cercetării contractelor profesionale, inițiată prin monografia Contracte profesionale speciale în reglementarea noului Cod civil. Lucrarea Drept comercial. Contracte profesionale are ca scop să completeze analiza regimului juridic al contractelor profesionale reglementate prin Codul civil, configurat prin lucrarea anterior menționată, cu regimul juridic al contractelor profesionale reglementate prin legi speciale.

Lucrarea Drept comercial. Contracte profesionale este destinată, în primul rând, studenților și celor aflați la început de drum în cercetarea contractelor profesionale.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Revista de drept public nr. 1/2017

Universul Juridic: Revista de drept public nr. 1/2017

Universul Juridic: Revista de drept public nr. 1/2017

Revista de drept public – o revistă cu tradiție în spațiul juridic românesc-pășește într-o nouă direcție, cu o nouă structură și însoțită de un nou partener, Editura Universul Juridic.

Înalta ținută științifică impusă de tradiția acestei reviste reprezintă punctul de pornire pentru această nouă colaborare, noua structură a revistei având la bază o puternică echipă redacțională, care îmbină armonios experiența și autoritatea unora dintre membri cu entuziasmul și tinerețea altora. Colegiul de redacție al revistei Revista de drept public își impune autoritatea prin prezența unor personalități marcante în cadrul lumii juridice românești și străine.

Editura Universul Juridic reprezintă un partener de încredere în această colaborare, contribuind prin experiența redacțională în domeniul periodicelor, precum și prin organizarea unor evenimente adresate mediului academic și nu numai, sub patronajul Revistei de drept public.

Că urmare a schimbărilor legislative din ultimii ani, dreptul public se confruntă cu diverse probleme de interpretare sau lacune legislative, care nu au fost clarificate de legiuitor. De aceea, în paginile revistei se vor regăsi subiecte de actualitate juridică, opinii relevante cu privire la practicile instituționale și articole de doctrină juridică semnate de autorități în domeniu.

Editura Universul Juridic, în colaborare cu echipa redacțională a Revistei de drept public, va organiza o serie de evenimente și conferințe, sub patronajul revistei, în care vor fi dezbătute teme de actualitate și vor fi lansate lucrări importante în domeniul dreptului public.

Urmând modelul „Revistei române de drept privat”, Editura Universul Juridic și Revistă de drept public, vor acorda la sfârșitul fiecărui an premii pentru a recompensa activitatea științifică de calitate. Premiile vor fi atribuite pe baza unei jurizari independente, organizată după criterii și reguli transparente.

Redacția Revistei de drept public

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Lazar-Ciprian Ureche , Bogdan Dumitru Moloman: Ghid privind procedura adopției. Andreea-Teodora Stănescu: Drept comercial. Contracte profesionale. Universul Juridic: Revista de drept public nr. 1/2017 was last modified: aprilie 28th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: