Laurențiu Coman: Tu, ca avocat, trebuie să discerni între ceea ce știi de la client și ceea ce trebuie spus, în așa fel încât instanța, care trebuie să ajungă la cunoașterea adevărului real să poată da o soluție care să fie și corectă, dar care să-l și avantajeze pe client

19 iun. 2017
Vizualizari: 2285

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună cu dl Laurențiu Coman, avocat din București. Totuși, o conferință la Cluj. De ce ar veni un avocat din București la o conferință la Cluj, d-le avocat?

Laurențiu Coman: De la București la Cluj pentru, zic eu, importanța evenimentului. Suntem la trei ani de la intrarea în vigoare a codului penal și a codului de procedură penală, e o legislație nouă în ceea ce privește politica asta penală; este o legislație actuală în ceea ce privește controversele din politica penală. Spicherii care sunt la această conferință atrag, cred eu, printre practicieni, profesioniști, chiar și persoane din altă parte. De obicei suntem prezenți acolo unde se aduc în discuție aceste aspecte, mai ales ale Dreptului penal, care pentru noi sunt deosebit de importante.

Nicolae Cîrstea: Avem interpretări, avem modificări legislative, ordonanțe de urgență în materia Dreptului penal. Este foarte ofertantă această materie din punctul acesta de vedere.

Laurențiu Coman: Da, este foarte ofertantă și, în opinia mea, este și păcat că este atât de ofertantă. Pentru că e de notorietate faptul că în politica penală ar trebui ca totul să fie predictibil; și n-ar trebui să existe atât de multe „oferte” care, mai mult sau mai puțin, tind să modifice această legislație penală. Or, chiar unul dintre spicheri, în ziua aceasta, a adus în discuție și foarte bine a punctat aspectele legate tocmai de predictibilitatea legii penale, care este impetuos necesară într-un sistem de Drept.

Nicolae Cîrstea: Care ar fi provocările unui avocat de Penal în tot acest context, cu decizii ale Curții Constituționale, cu modificări, cu ordonanțe, cu o avalanșă de reglementări în materia penală?

Laurențiu Coman: Provocarea principală este în stabilirea strategiei de apărare – și, din păcate, din nou – pe din ce în ce mai multe infracțiuni. Că, dacă într-adevăr, tema actuală este abuzul în serviciu – din nou, ca o paranteză, și astăzi s-a discutat foarte mult în cadrul conferinței, deși temele erau poate ușor diferite, pentru că, din câte am înțeles, și așa se și practică, de altfel, Ordonanța 13, care-i mult discutată zilele acestea, a apărut la sfârșitul lunii ianuarie, iar temele conferinței au fost stabilite cu mult mai înainte. Dar, cu toate acestea, spuneam că, chiar și în cadrul acestei conferințe, s-a punctat foarte mult tema abuzului în serviciu, dar pe lângă aceasta sunt și alte provocări în sensul ăsta, venite, din punct de vedere legislativ, care în acest moment suferă modificări treptate, constante și, cel mai rău, destul de rapid, adică nu lasă timp între ele, în așa fel încât nici legiuitorul nu are timp să le pună în acord, aceste decizii ale Curții Constituționale și, cu atât mai mult noi, avocații în apărare – dar să știți că nu numai noi. Și pe partea cealaltă, reprezentanții Ministerului Public, care reprezintă acuzarea în procesul penal, nici ei nu au timpul necesar să modifice din mers, să pună și ei în acord actele de sesizare ș.a.m.d., cu noile modificări.

Deci din punctul acesta de vedere chiar există o provocare în practică, în sensul că, atât organele judiciare – și aici ne referim la organele de urmărire penală, dar și instanțele de judecată –, cât și noi, avocații, trebuie ca tot timpul să modificăm din mers. Dar, cu toate acestea, nu face bine actului de justiție, întrucât se poate ajunge în situația – ca binecunoscuta decizie a Curții de Apel Alba-Iulia, care a modificat într-o contestație la executare o hotărâre definitivă; ceea ce este o problemă din punctul meu de vedere, cel puțin.

Nicolae Cîrstea: De ce avocatură în Penal? De ce nu avocatură în Civil sau în altă materie?

Laurențiu Coman: Asta cred că este o orientare a fiecărui practician în domeniul acesta. E o chestie de vocație, cred, așa cum avocatura este o chestie de vocație, sunt juriști care tind să se facă avocați pentru că au această vocație și cei care tind să devină procurori, magistrați-judecători ș.a.m.d. Iar în ceea ce privește ramura Dreptului penal, cu siguranță că și aici există un filon al vocației, care te îndreaptă către această ramură. Fac parte dintr-o societate și fiecare are bine delimitat locul lui. În ce mă privește, evident că mă simt mai aproape de Dreptul penal.

Nicolae Cîrstea: Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un avocat de Penal? Încrederea clientului este un atu important, nu?

Laurențiu Coman: Sigur, absolut. Cred că este primul lucru pe care trebuie să-l faci ca avocat de Penal – să câștigi încrederea clientului; să o dobândești. De obicei ea vine și pe o parte de recomandare și recunoaștere a anumitor merite, să spunem, pe care le ai. Dar, într-adevăr, dacă în zona Civilului, uitându-mă la colegii mei, observ că discutăm mult mai puțin cu clientul, întrucât au anumite proceduri, Civilul, în general este mai abstract. Presupune anumite norme, un anumit limbaj. Pe când în zona Penalului, este impetuos necesar să ții mult mai mult legătura cu clientul, să aprofundezi situația de fapt. Ca atare, în opinia mea, cel puțin, trebuie să ai această calitate de a crea o chimie între tine ca avocat-apărător și client tocmai pe acest aspect, al faptului că din punct de vedere al situației de fapt, invariabil – și nu cred că cineva poate contesta acest aspect –, clientul este cel care cunoaște cel mai bine situația de fapt. Și vorbim de situația reală. Și cum adevărul juridic este diferit de adevărul real, tu, ca avocat, trebuie să discerni între ceea ce știi de la client și ceea ce trebuie spus, în așa fel încât instanța, care trebuie să ajungă la cunoașterea adevărului real, să poată da o soluție care să fie și corectă, dar care să-l și avantajeze pe client, în sensul apărării.

Nicolae Cîrstea: Avocatura de Penal presupune și telefonul deschis permanent, presupune disponibilitate maximă pentru clientelă, presupune nopți nedormite. Cum își încarcă bateriile un avocat de Penal și cum vă încărcați dumneavoastră bateriile?

Laurențiu Coman: Cred că prin diversitatea lucrurilor pe care le fac în această ramură, mergând de la audieri la poliție, cu nopți nedormite în cadrul audierilor la Parchet, cu măsurile preventive în fața judecătorului de drepturi și libertăți, cu judecata fondului, cu grefe la penitenciar ș.a.m.d. Într-adevăr, și noaptea pot fi telefoane, dar cred că tocmai din diversitatea acestor lucruri te poți încărca. Atât timp cât îți place ceea ce faci, cu siguranță că nu vei resimți greul acestor lucruri. În plus, eu cred că în domeniul penal avocații au mai mult timp decât cei din Civil. Pentru că nu sunt atât de multe dosare de o intensitate sau de o mărime mai mică, în schimb dosarele pe care le ai le poți aprofunda în liniște, termenele îți permit – vorbim de faza de judecată, pentru că în partea cealaltă sunt discuții destul de mari, în privința urmăririi penale. Dar acolo, așa cum este bine știut, rolul avocatului este puțin limitat.

Nicolae Cîrstea: D-le avocat, vă doresc succes în această profesie, succes în aprofundarea ramurii penale, în apărarea clienților care își pun, iată, libertatea în mâinile unui avocat de Penal. Sper să ne revedem nu numai la Cluj, ci și în București sau în alte părți ale țării, la conferințe similare.

Laurențiu Coman: Cu siguranță ne vom revedea. Vă mulțumesc de urări și vreau să vă mulțumesc și eu că sunteți alături de astfel de evenimente, întrucât am observat că veniți peste tot, chiar promovați astfel de evenimente. Mai mult, chiar sprijiniți și susțineți astfel de evenimente, ceea ce, din punctul meu de vedere, conduce la cunoașterea opiniei publice, a societății civile, a ceea ce înseamnă astfel de evenimente care, de fapt, vin să sprijine o legislație penală care nu poate face decât bine în momentul în care este și ea, la rândul ei, bine structurată, bine promovată de oameni care își fac la locul lor datoria. Vă mulțumesc frumos.

Laurențiu Coman: Tu, ca avocat, trebuie să discerni între ceea ce știi de la client și ceea ce trebuie spus, în așa fel încât instanța, care trebuie să ajungă la cunoașterea adevărului real să poată da o soluție care să fie și corectă, dar care să-l și avantajeze pe client was last modified: iunie 18th, 2017 by Laurențiu Coman
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice