Laura Codruţa Kovesi a fost votată procuror-şef european

20 sept. 2019
Vizualizari: 761

Deschidem Revista din această seară cu o știre ce apare azi în majoritatea publicațiilor europene: fostul procuror-șef DNA, Laura Codruța Kovesi a fost aleasă procuror-șef european.

„Laura Codruța Kovesi a fost votată în COREPER de 17 dintre cei 22 de ambasadori, așa că s-a îndeplinit și această ultimă procedură. Este drept și că francezul Jean-Francois Bohnert nu mai era un adversar redutabil pentru Kovesi, după ce a fost numit la șefia Parchetului național francez, dar trebuia să obțină votul acestor ambasadori. (…) Fosta șefă DNA avea susținerea Parlamentului European, inclusiv a noului legislativ. Totul depindea de votul ambasadorilor statelor membre, reuniți în COREPER”, notează Știrile ProTV.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, după votul favorabil primit de Laura Codruța Kovesi pentru postul de procuror-șef european, că „întotdeauna majoritatea trebuie respectată”.

„Întrebată dacă ambasadorul României a votat în favoarea Laurei Codruța Kovesi, în ciuda recomandărilor Guvernului, Dăncilă a mai spus: «Este o informație încă neverificată. Vom vedea pe urmă cum a votat». Dăncilă a reiterat ideea că fosta șefă a DNA ar fi trebuit să clarifice dosarele aflate pe rol. «Sunt mai multe acuzații, mai multe dosare deschise. Dacă vreunul dintre aceste dosare devine realitate… pe plan extern reprezintă România și atunci bineînțeles că imaginea României poate fi afectată. (…) Nu am spus că este vinovată sau nevinovată pentru că acest lucru nu pot să îl hotărăsc eu judecătorii sunt cei care judecă», a mai spus premierul. Dăncilă a precizat că opinia fiecărei țări trebuie respectată, inclusiv opinia Guvernului României”, notează Adevărul.

Și tot premierul Dăncilă a anunțat că PSD susține ferm ca impozitarea pensiilor speciale să nu fie aplicată și pensiilor militare.

„Partidul Social Democrat susține ferm ca impozitarea pensiilor speciale să nu se aplice pensiilor militare. Pensiile militare de stat trebuie să beneficieze de sistemul de impozitare aflat acum în vigoare. Vom promova acest amendament în Camera Deputaților, care este cameră decizională”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook, scrie Cotidianul.

Premierul Dăncilă a mai spus că guvernul are o datorie morală față de militarii români.

„Ca țară membră a NATO, avem o datorie morală față de cadrele militare în activitate, în rezervă și în retragere. Prin exceptarea cadrelor militare de la supraimpozitare, ne aliniem legislației europene. În majoritatea statelor UE și NATO, regimul pensiilor militare este reglementat prin legi speciale”, a mai arătat liderul PSD, scrie Cotidianul.

Presa mai scrie azi că Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu excepție de neconstituționalitate referitoare la Legea nr. 144/2019 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

„Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile pct. 12 și pct. 13 din Legea nr. 144/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local. Respectivele prevederi încalcă, în opinia Avocatului Poporului, art. 1 alin. (5) și art. 44 din Constituție. Avocatul Poporului observă că emiterea unei decizii de restituire a imobilului expropriat, retragerea sumelor consemnate sau restituirea de către expropriați a sumelor plătite cu titlu de despăgubire sunt stabilite în mod unilateral de expropriator, fără ca expropriatul să fie consultat sau notificat în vreun fel referitor la aceste hotărâri. Acest aspect este de natură a crea în sarcina persoanei expropriate obligații, cheltuieli sau sarcini pentru aceasta, afectându-i interesele individuale, inclusiv dreptul de proprietate private”, se arată într-un comunicat al AP, notează Agerpres.

Președintele directoratului Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, a fost revocat ieri din funcție.

„Marius Dănuț Carașol a fost revocat joi în urmă cu jumătate de oră atât din funția de președinte al directoratului, cât și din cea de membru al directoratului”, au declarat joi pentru News.ro surse din cadrul Ministerului Economiei, acționarul majoritar al companiei de stat. (…) Potrivit Edupedu.ro, președintele Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, care susține în CV-ul oficial că «este absolvent al Facultății de Electrotehnică din cadrul Universității Politehnica București», ar fi urmat cursurile universității, a repetat doi ani de facultate, dar nu a mai absolvit-o”, scrie News.ro.

Agerpres scrie azi și despre evoluția dosarului „Poșta Română”.

„Curtea de Apel București a anulat o condamnare de 8 ani și 2 luni închisoare primită de fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan în dosarul Poșta Română, motivul invocat de judecători fiind că la instanța de fond nu a fost respectat un act de procedură referitor la citarea unei părți”, notează Agerpres.

„Curtea de Apel București a admis săptămâna trecută apelul lui Gheorghe Ștefan și a dispus anularea sentinței dată în luna mai 2017 de Tribunalul București, procesul urmând să se reia de la zero. Decizia instanței se întemeiază pe un articol din Codul de procedură penală care stipulează că o sentință poate fi desființată în apel dacă una dintre părți nu a fost citată legal, dar și pe o dispoziție CEDO care se referă la dreptul la un proces echitabil”, mai scrie Agerpres.

 

Seară frumoasă!

Laura Codruța Kovesi a fost votată procuror-șef european was last modified: septembrie 20th, 2019 by Claudiu Pamuc
Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: