Laura Badiu: Noi, cei de azi, pare că ne-am îndepărtat nepermis de mult de la principiile dreptului. Pare că am uitat, cei care lucrăm cu textul de lege, definiția dreptului dată de Celsus: Dreptul înseamnă bine și echitate

20 iul. 2017
10 voturi, medie: 2,90 din 510 voturi, medie: 2,90 din 510 voturi, medie: 2,90 din 510 voturi, medie: 2,90 din 510 voturi, medie: 2,90 din 5 (10 votes, average: 2,90 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 2448

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Laura Badiu: Bună ziua. Distinși amfitrioni, onorați invitați, o să-mi încep discursul în mod procedural, prin a vă mulțumi în numele instituției mele, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, pentru invitația făcută. Și să știți că, deși am spus că o să-mi încep discursul în mod procedural, nu sunt vorbe în vânt – cu adevărat, noi, notarii, suntem onorați de această invitație pe care ne-ați făcut-o.

Conferintele Video Universul Juridic

S-au spus foarte multe lucruri aici și foarte multe aș vrea să spun și eu, dar, cum tot mai mult în ultima vreme, eficiența mesajului pare a fi invers proporțională cu lungimea lui, aș vrea să punctez numai două lucruri, două aspecte care cred că merită să fie reținute. Primul pornește de la faptul că noi, cei de azi, pare că ne-am îndepărtat nepermis de mult de la principiile dreptului. Pare că am uitat, cei care lucrăm cu textul de lege, definiția dreptului dată de Celsus: Dreptul înseamnă bine și echitate. Pornind de la acest lucru,poate că ar fi important să ne amintim, să ne reîntoarcem la principiile de drept, la cărți, la studii, la a citi mai mult decât se scrie la această oră. Că de fapt asta înseamnă dreptul, nu? Te uiți permanent în spate, te uiți la ceea ce antecesorii tăi ți-au dat, la scrierile lor, la experiența lor, și le mixezi cu realitățile economice și sociale actuale. Asta înseamnă drept. Și le mixezi cu onestitate. Dacă vrei să-ți faci profesia cu onestitate.

Pentru acest lucru vă felicit pe dumneavoastră, cei care conduceți Uniunea Juriștilor, pentru efortul permanent pe care-l faceți pentru promovarea adevăratelor valori. Și dacă ne gândim puțin, și dacă ne punem puțini în papucii celuilalt, o să ne dăm seama că nu este ușor, o să ne dăm seama câtă greutate și cât efort înseamnă să aduni oameni de calitate, care să fie dispuși să investească și timp, și energie, în folosul comunității.

Pe de altă parte voiam să spun că și noi avem un reprezentant al notarilor la dumneavoastră, la Uniunea Juriștilor, de care suntem mândri, dar nu cred că e cazul să ne dăm mari acum.

De asemenea, felicit, cu această ocazie, și Editura Universul Juridic, pentru inițiativele pe care le are în tipărirea operelor profesioniștilor dreptului. Nu vreau decât să mă refer la ultima reeditare a operelor lui Dumitru Alexandresco – și suntem mândri că și noi, notarii, am putut contribui la această realizare. Și pare, într-o societate care are tendința să ignore sau să conteste valorile, că este important, dincolo de toate vorbele, să faci ceva concret. Cum ar fi această reeditare, care este foarte frumoasă și este o inițiativă lăudabilă.

Cel de-al doilea aspect care ar trebui punctat ar fi acela că Ziua Justiției nu ar trebui privită exclusiv ca un moment dedicat discursurilor sterile și atât. Sărbătorile sunt importante; sunt, mai ales, prilejul atât de a face bilanțul realizărilor și eșecurilor, dar, mai ales, reprezintă un mod, o modalitate în care ajungi să-l cunoști și să-l asculți pe celălalt; cel cu care ești unit din perspectiva formației juridice, dar ești despărțit din perspectiva profesiei alese – când judecător, procuror, avocat, notar sau toate celelalte profesii conexe. Și numărul revistei care se lansează astăzi chiar asta ne spune: că poate e timpul să-l ascultăm și pe celălalt; oameni de valoare care sunt promovați; oameni care însămânțează ceva în folosul comunității.

Nu este puțin lucru. Vă felicităm pentru acest lucru. Îl felicit pe dl Cîrstea pentru tenacitatea de care dă dovadă în promovarea cărții juridice și a persoanelor care activează în domeniul juridic. Încă o dată vă mulțumim pentru invitație.

Laura Badiu: Noi, cei de azi, pare că ne-am îndepărtat nepermis de mult de la principiile dreptului. Pare că am uitat, cei care lucrăm cu textul de lege, definiția dreptului dată de Celsus: Dreptul înseamnă bine și echitate was last modified: iulie 20th, 2017 by Laura Badiu
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Abonează-te la newsletter