Laudatio susținut de dl Gheorghe Gheorghiu cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a
Ioan Chelaru: Intrăm în capitolul dedicat premiilor științifice, de data aceasta, pentru cele mai bune lucrări care au fost publicate în anul 2024 și începem cu premiul „Mihai Eliescu” în domeniul dreptului civil. Comisia, amintită mai devreme, a ales ca acest premiu să revină lucrării „Dreptul proprietății intelectuale”, lucrare publicată la Editura Solomon și care are ca autoare pe doamna Nicoleta Rodica Dominte. Îl invit la microfon pe domnul profesor Gheorghe Gheorghiu pentru laudatio.
Gheorghe Gheorghiu: Doamnelor și domnilor, așa cum a anunțat domnul președinte, am hotărât să premiem lucrarea de creație științifică privind protecția procesului de creație umană și a rezultatelor acesteia, aspecte deosebit de importante pentru profesioniștii din domeniul proprietății intelectuale, dar și pentru creatorii și utilizatorii de opere. Voi reda succint ce am notat pentru ca să condensez timpul și, de aceea, să îmi permiteți să lecturez ce am scris. Vreau să vă relev că, în România, profesioniștii din domeniul proprietății intelectuale au constituit, în urmă cu circa 20 de ani, Asociația Științifică de Dreptul Proprietății Intelectuale, cu o bogată activitate de cercetare reflectată în Revista Română de Dreptul Proprietății Intelectuale, publicație trimestrială aflată la numărul 80, unde doamna profesor Nicoleta Rodica Dominte a publicat numeroase studii.
Cunoscând aceste studii, așteptam sinteza realizată pe care o premiem acum. Rostul unei opere științifice este de a transmite informații într-o formă cât mai inteligibilă, adresându-se inteligenței umane, comparativ cu operele literare care urmăresc a impresiona prin valori estetice, adresându-se sentimentelor umane. Sub aspect științific, lucrarea prezintă sistematic problemele dreptului proprietății intelectuale, implicându-se în dezbaterea privind fundamentele acestei ramuri de drept privitoare la definirea operei de creație intelectuală și a originalității, în lumina jurisprudenței redate recent a Curții de Justiție a Uniunii Europene, dar și elucidarea evoluției categoriei de opere organizate pe domenii, mărci, indicații geografice, brevete de invenție și modele de utilitate, desene și modele, drept de autor, încheind cu dificila problemă a inteligenței artificiale, la modă în prezent. Nu voi intra în analiza conținutul lucrării, timpul ne presează și, cu siguranță, dumneavoastră veți avea curiozitatea să răsfoiți această lucrare.
Observ însă că lucrarea are și valențe estetice, literare, care permit cititorului un confort sporit în receptarea sa. Este impresionantă asemuirea din debutul lucrării a frumuseții dreptului proprietății intelectuale cu iubirea, prin redarea a două versuri din „Romeo și Julieta”, de William Shakespeare:
„E gingașă iubirea?”, spunea Shakespeare. „Nu, e cruntă. Casino te înțeapă și te înfruntă”, sugerând autoarea că „frumusețea acestei ramuri de drept este abstractă și colțuroasă – redau citatul – în sintaxa legală și concretul jurisprudenței”. Spine nu evocă drama abandonării, ci, mai degrabă, jertfelnicia celor pasionați de dreptul proprietății intelectuale, pentru că dincolo de înfăptuirile inerente ale studiului se află cunoașterea și înțelegerea unei materii ce protejează profunzimea, intensitatea și bogăția creativității umane.
Referitor la condiția creatorului, și cu aceasta o să închei, observă dileme ce îl preocupă, sens în care redă vorbele lui Alfred Nobel, unul dintre cei mai prolifici inventatori la nivel mondial, cu un număr de peste 355 de brevete de invenții, al cărui nume este asociat până la identificare cu creațiile sale, care spunea – și redau iarăși: Spunea Nobel: „Mă și întreb: o să-și aducă lumea aminte de mine mereu ca de un criminal?” (a inventat dinamita, după cum bine știți). „Ar fi minunat să cred că numele acesta ar putea contribui în vreun fel la binele cuiva după ce nu o să mai fiu.” Parțial, știm răspunsul, cel puțin prin premiile Nobel acordate anual.
Felicit autoarea și îi urez succes în cariera profesională și în ceea ce întreprinde în domeniul proprietății intelectuale și, bineînțeles, și eu, preocupându-mă de acest domeniu, aștept cu mare interes lucrurile următoare! Mulțumesc!