Laudatio susținut de dl Adrian Țuțuianu cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a

5 ian. 2025
Vizualizari: 270

Ioan Chelaru: Premiul „Grigore Păucescu” pentru debut în doctrina juridică se acordă lucrării „Mecanisme de unificare a practicii judiciare în procesul civil”, apărută la Editura Universul Juridic, sub semnătura doamnei Laura-Cristina Carcia. Laudatio, domnul profesor Adrian Țuțuianu. 

Adrian Țuțuianu: Stimate domnule președinte, doamnelor și domnilor, distinsă audiență, premiem astăzi monografia „Mecanisme de unificare a practicii judiciare în procesul civil”, autor: doamna Laura-Cristina Carcia, lucrare apărută la Editura Universul Juridic, în anul 2024. Autoarea este doctor în drept, disciplina Drept procesual civil, Facultatea de Drept a Universității din București, în prezent, este judecător la Curtea de Apel București, cu o bogată experiență profesională și cu activitate de cercetare științifică relevantă, în principal, în domeniul dreptului procesual civil. Autoarea abordează tema și obiectivele cercetării științifice, arătând că unitatea de jurisprudență reprezintă țelul oricărui sistem judiciar, conferind justițiabililor certitudinea că demersul lor a fost analizat fără părtinire și în conformitate cu normele legale incidente, consolidând principiul securității juridice, în vederea respectării dreptului oricărei părți la un proces echitabil. 

În acest sens, autoarea invocă și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, care a pledat în mod constant pentru înlăturarea practicii divergente a instanțelor judecătorești naționale cu privire la aceeași problemă de drept, reținând că aceasta generează insecuritate juridică și conduce la reducerea încrederii publicului în actul de justiție. Lucrarea este organizată pe trei părți, care, la rândul lor, sunt organizate în titluri, capitole, secțiuni și subsecțiuni. Partea întâi, Mecanisme de unificare a practicii judiciare în procesul civil, tratează în trei titluri recursul în interesul legii, sesizarea în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept și o analiză comparativă a recursului în interesul legii și a sesizării în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în reglementarea națională. 

Partea a doua, care este partea cea mai importantă a lucrării analizate, este dedicată recursului ca instrument uzual de creare a unei practici judiciare unitare. Sunt analizate aspecte precum recursul – cale extraordinară de atac și mijloc de unificare a practicii judiciare, condițiile de exercitare a recursului, condițiile de formă ale cererii de recurs. Sunt analizate motivele de recurs prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 1-8 din Codul de procedură civilă, procedura de judecată și hotărârea judecătorească pronunțată în recurs. Partea a treia a lucrării, Concluzii, subliniază rezultatul cercetării doctorale, conține numeroase propuneri de lege ferenda și, foarte important, prezintă aspecte de drept comparat privind mecanismele de unificare a practicii judiciare din Franța, Italia, Spania, Portugalia și Republica Moldova. Pe scurt, am să prezint doar câteva chestiuni care sunt opinii ale autoarei. 

Aceasta ne subliniază că dezideratul unificării practicii judiciare nu poate fi atins prin soluționarea căii de atac a recursului de către tribunale, curți de apel și Înalta Curte de Casație și Justiție, ci prin concentrarea majorității recursurilor în competența instanței supreme, care are și rolul constituțional de a veghea asupra aplicării și interpretării unitare a legii de către toate instanțele judecătorești. 

De asemenea, consideră autoarea că procedura de filtrare a recursurilor, asistența juridică obligatorie prin avocat, la care s-a renunțat, sunt soluții de realizare a eficienței activității în etapa procesuală a recursurilor și de degrevare a instanțelor de judecată și de responsabilizare a părților.  

În concluzie, monografia „Mecanisme de unificare a practicii judiciare în procesul civil” este o lucrare valoroasă, un instrument util pentru doctrina juridică și practicienii dreptului din toate profesiile juridice. O felicităm pe distinsa autoare și îi urăm succes în activitatea profesională și științifică viitoare! Vă mulțumesc! 

Laudatio susținut de dl Adrian Țuțuianu cu ocazia Galei premiilor științifice ale Uniunii Juriștilor din România, Ediția a XXIV-a was last modified: ianuarie 5th, 2025 by Adrian Țuțuianu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Adrian Țuțuianu

Este conf. univ. dr., Universitatea Valahia din Târgoviște, secretar general adjunct al Guvernului.
A mai scris: