Lansarea cărții „Violenţa în familie. Practică judiciară comentată”

23 nov. 2017
Vizualizari: 2510
Carmen Nemeș, Giulia Crișan: Violența în familie. Practică judiciară comentată

Carmen Nemeș, Giulia Crișan: Violența în familie. Practică judiciară comentată

La fiecare 2 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie, iar la fiecare 4 zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie. Datele mai arată că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie. Sunt informații prezentate în cel mai nou volum de carte publicat de asociația ANAIS, „Violența în familie. Practică judiciară comentată”, lansat la Institutul Cervantes.  Evenimentul a fost organizat de Ambasada Spaniei la București împreună cu Asociația ANAIS, și marchează Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Studiile prezentate în carte mai arată că în perioada 2012-2016, la instanțele de judecată s-au depus în total 15.313 de cereri pentru emiterea ordinelor de protecție. Cele mai multe, aproximativ o treime, s-au înregistrat în anul 2016 (5.132 de cereri), prin urmare fenomenul este în creștere. Instanțele de judecată au admis cererile, parțial sau total, în mai puțin de jumătate dintre cazuri (43%), astfel încât în perioada 2012-2016 au fost emise 6.538 de ordine de protecție la nivel național. Reclamanții care solicită ordine de protecție sunt în majoritate covârșitoare femei (88%). Bărbații reprezintă 7% dintre reclamanți, iar în 3% dintrecereri reclamanții au fost femei și bărbați (de exemplu, părinții agresați de fiul major).

În cuvântul de deschidere, E.S. Ambasadorul Spaniei la București, Dl. Ramiro Fernández Bachiller a apreciat că: Rezultatul discuțiilor cu specialiștii magistrați, avocați, polițisti sau lucrători direcți cu victimele și scoate în relief faptul că practica judiciară este un mecanism „viu” ce evoluează în același timp cu realitatea, cu conștientizarea efectelor pe care hotărârile judecătorești le au asupra victimelor și servește pentru corectarea unor posibile lacune sau dubii în interpretarea intenției legiuitorului. Față de numărul în creștere al plângerilor înregistrate și al solicitărilor de emitere a unui ordin de protecție, E.S. a ținut să precizeze că „Oricât ar părea de paradoxal, este un lucru bun. Vă spun asta și din experiența pe care am avut-o în Spania. Este un semnal că victimele devin mai informate, știu ce drepturi și instrumente legale au la dispoziție, îsi fac curaj pentru a ieși dintr-un mediu nociv și pentru a cere ajutor. Este un semnal că toleranța la violență scade și că se schimbă mentalități”, a declarat E.S. Ambasadorul Spaniei la București, Dl. Ramiro Fernández Bachiller.

Lucrarea este atipică și singulară, la apariția acesteia au contribuit nu doar avocații coautori care au inițiat și coordonat proiectul, dar și toți specialiștii implicați în activitatea Asociației ANAIS.

Cititorul, fie el specialist sau chiar victimă, poate parcurge lucrarea și înțelege atât amploarea fenomenului violenței în familie, cât și importanța instrumentului de protecție. Se poate observa parcursul unui caz și după emiterea sau respingerea unui ordin de protecție.

„Este foarte important ca în legislație să fie introdus ordinul de protecție provizoriu care urmează să fie emis pe loc de către agentul de poliție ce constată săvârșirea unor acte de violență domestică și să fie înăsprită pedeapsa pentru încălcarea ordinelor de protecție astfel încât procurorul să poată dispune reținerea agresorului. Consider că legislația actuală în materia violenței în familie trebuie armonizată cu dispozițiile Convenției de la Istanbul”, a declarat Giulia Crișan, avocat.

„Legislația trebuie modificată prin introducerea de măsuri cu aplicabilitate imediată iar sancțiunile înăsprite acolo unde viețile omenești sunt puse în pericol și mă refer nu doar la raportul agresor bărbat – victimă femeie dar și de părinte victimă – copii agresori sau chiar victime care devin agresori pentru copii.” Statul trebuie să creeze mecanisme și să dezvolte servicii finanțate atât prin programe de interes național (PIN-uri) cât și de la bugetele locale cu încurajarea parteneriatului public-privat, iar dacă aceste servicii vor fi implementate integrat la nivel național ar putea contribui la diminuarea fenomenului. Prezenta lucrare sperăm să fie utilă atât lucrătorilor direcți cu victimele fie ei judecători, procurori, avocați, polițiști, asistenți sociali, psihologi dar și instituțiilor cu atribuții în inițierea proiectelor legislative în domeniu”, a precizat Carmen Nemeș, avocat.

Spețele din lucrare reprezintă o parte din practica asociației, limitându-se la câteva exemple elocvente pentru fiecare formă de violență prevazută de legislația în domeniu, aceasta fiind împărțită tocmai pe identificarea de către instanță a tipurilor de violență și nu pe urmărirea cazului în sine. Sunt cazuri care diferă de la fond la apel sau de la un ordin de protecție la altul tocmai din cauza practicii neunitare și a interpretării diferite a prevederilor legale.

Mulțumim sponsorului AVON Cosmetics România și Editurii Universul Juridic.

Sursa informației

Lansarea cărții „Violența în familie. Practică judiciară comentată” was last modified: noiembrie 23rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: