Lansare Carte Lansare de carte - Nanu Raluca-Mihaela, „Ghid practic privind răspunderea pentru malpraxis a medicilor în cazul folosirii roboților cu inteligență artificială”

26       0

Lansare de carte – Nanu Raluca-Mihaela, „Ghid practic privind răspunderea pentru malpraxis a medicilor în cazul folosirii roboților cu inteligență artificială” 📅 14 iunie 2024 Lansare de carte – Nanu Raluca-Mihaela, „Ghid practic privind răspunderea pentru malpraxis a medicilor în cazul folosirii roboților cu inteligență artificială”

Data 14 iunie 2024
Locația Casino Sinaia, sala Ferdinand

Cartea este o noutate în materie, atât prin prisma prezentarii sub forma unui ghid practic, folosind un limbaj simplu, ușor de înțeles, cât și prin conținutul acesteia, fiind prima lucrare de acest gen în care sunt abordate problemele complexe ale raspunderii medicilor pentru malpraxis în cazul în care aceștia utilizeaza în actul medical roboți cu inteligența artificiala cu diverse niveluri ale sistemului de autonomie complementara sau roboți cu autonomie substitutiva. 

 

CUPRINSUL LUCRĂRII: 

Lucrarea este structurata pe șapte capitole, fiecare capitol având mai multe subcapitole. Primele doua capitole se axeaza pe generalitați legislative europene privind inteligența artificiala și dispozitivele medicale. Capitolul al treilea prezinta cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le știe un medic în cazul în care se confrunta cu o plângere de malpraxis – cazurile care angajeaza raspunderea medicilor atât din punct de vedere civil cât și din punct de vedere penal, precum și cazurile exoneratoare de raspundere. În capitolul al patrulea sunt prezentate pe rând, în subcapitole separate, cu exemple din practica medicala și soluții juridice, situațiile cu care s-ar putea confrunta medicii, producatorii de echipamente medicale cu inteligența artificiala și unitațile medicale cum ar fi: cazurile în care medicul utilizeaza unul sau mai mulți roboți pentru investigațiile și procedurile medicale, cazurile în care sunt folosiți roboți cu autonomie complementara, cu diverse niveluri ale sistemului de autonomie sau cazuri în care sunt folosiți roboți cu autonomie substitutiva. Urmeaza capitolul în care este prezentata întreaga procedura ce urmeaza a fi parcursa în cazul unei plângeri pentru malpraxis atât în cazul unei plângeri disciplinare formulate fie în fața Colegiului Medicilor din România, fie în fața Comisiei de monitorizare și competența profesionala pentru cazurile de malpraxis, cât și în cazul unei plângeri penale sau a unei acțiuni civile. În capitolul al cincilea se analizeaza pe scurt raspunderea în cazul folosirii roboților cu inteligența artificiala în alte sisteme de drept. 

Capitolul al șaselea prezinta succint raspunderea pentru malpraxis în alte sisteme de drept,  iar capitolul al șaptelea este destinat concluziilor. 

 

PUNCTE FORTE: 

Structurarea lucrarii în formatul unui ghid practic și delimitarea în subcapitole distincte a fiecarei situații analizate conduc la o parcurgere foarte ușoara a carții. De asemenea, s-a evitat folosirea unui limbaj strict juridic, noțiunile de drept fiind explicate cu lejeritate, putând fi astfel ușor de înțeles chiar de catre persoanele fara o pregatire juridica. Totodata, situațiile cu care se pot confrunta medicii în momentul folosirii dispozitivelor cu inteligența artificiala sunt prezentate fiind însoțite de exemple concrete din practica medicala. Toate aceste situații sunt urmate de soluții juridice, explicate pe înțelesul tuturor. De asemenea, s-a urmarit aducerea la un loc a tuturor dispozițiilor legale în ceea ce privește procedura ce urmeaza a fi parcursa în cazul unei plângeri pentru malpraxis. Având în vedere contextul actual privitor la libera circulație a forței de munca, în lucrare sunt prezentate pe scurt condițiile de angajare a raspunderii pentru malpraxis în alte sisteme de drept. 

 

PUBLIC-ȚINTĂ: 

Lucrarea se adreseaza: 

– medicilorcare se confrunta cu plângeri pentru malpraxis, 

– studenților la medicina, 

– persoanelor care au suferit un prejudiciu în urma actului medical și care doresc sa se adreseze organelor competente, 

– studenților la drept, 

– tinerilor practicieni ai dreptului care doresc sa îmbrațișeze dreptul medical ca domeniu de activitate, 

– avocaților, judecatorilor și procurorilor care au de rezolvat plângeri pentru malpraxis îndreptate împotriva medicilor care au folosit în actul medical dispozitive cu inteligența artificiala. 

DESPRE AUTOARE: 

– avocat în cadrul Baroului București de peste 20 de ani; 

– coordonator al Cabinetului de Avocat „Nanu Raluca-Mihaela”, având o bogata experiența în domeniul dreptului medical, câștigata în urma a numeroase dosare în care a aparat spitale, medici, direcții de sanatate publica; 

– speaker în cadrul unor Congrese naționale și internaționale de medicina cu prelegeri având ca tema raspunderea medicilor în cazul utilizarii dispozitivelor cu inteligența artificiala (Congresul Național de Medicina cu participare internaționala: The RAES-ESS International Joint Meeting, București; “35th Annual SMIT Conference – The International Society for Medical Innovation and Technology”, Caceres, Spania) 

 Având în vedere prevederile legale în materia protecției datelor cu caracter personal, vă informăm că la evenimentul la care urmează să participați există posibilitatea să se realizeze filmări/fotografii. Totodată, este posibil ca aceste materiale să fie transmise live și în reluare pe universuljuridic.ro, să se regăseasca în arhivele Universul Juridic, precum și promovate pe site-urile și pe rețelele noastre de socializare – Facebook, Twitter, Google+, Instagram, LinkedIn etc. De asemenea, aceste inregistrari/clipuri/fotografii vor putea fi preluate si de catre partenerii contractuali si/sau media ai Universul Juridic SRL cu diseminare pe retele de socializare, posturi tv, site-uri proprii, clipuri promo etc.

Lansare de carte – Nanu Raluca-Mihaela, „Ghid practic privind răspunderea pentru malpraxis a medicilor în cazul folosirii roboților cu inteligență artificială” was last modified: iunie 11th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: