La un pas de un nou război

22 sept. 2017
Vizualizari: 858

E început de weekend și o știre care vine din Coreea de Nord pare să anunțe că începutul unui nou conflict militar nu este prea departe. Coreea anunță că va testa o bombă cu hidrogen, ceea ce provoacă îngrijorare la Tokyo.

„Comportamentul Coreei de Nord este «absolut inacceptabil» și reprezintă o provocare la adresa securității regionale și internaționale, a declarat Yoshihide Suga, șeful Secretariatului Guvernului Japoniei, după ce Phenianul a anunțat că ar putea testa o bombă cu hidrogen în Oceanul Pacific”, notează Mediafax.

Și tot Mediafax scrie că „președintele american, Donald Trump, a avertizat marți, în discursul rostit la ONU, că va «distruge» Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, își va asuma «misiunea sinucigașă» de a amenința Statele Unite”.

La București sistemul Alert care ar trebui să avertizeze populația în cazul unei calamități este temă de discuție la Guvern.

„Mesajele de pe sistemul «Alert» vor ajunge în cel mult un minut de la emiterea lor pe toate telefoanele din raza vizată de o calamitate, nu doar pe dispozitivele smartphone. Secretarul de stat, Raed Arafat, a declarat vineri că sistemul va transmite doar mesaje care vizează situații grave. Premierul Mihai Tudose a avut, vineri, o întâlnire cu reprezentanții Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), cei ai Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), dar și cu operatorii de telefonie, pe Sistem Alert”, arată Mediafax.

Ieri scriam despre o hotărâre a CJUE care ar putea proteja clienții băncilor din România.

„Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Ana Birchall a salutat miercuri decizia emisă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) potrivit căreia contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu și-au avertizat corespunzător clienții în privința riscului valutar. Ea a subliniat că parte din concluziile CJUE reflectă mandatul semnat de ea și asumat de Agentul Guvernamental în numele Guvernului României, în pledoaria susținută în fața Curții și și-a exprimat speranța ca instanțele din România să țină cont de această decizie a CJUE, iar ANPC să acționeze în acest sens”, scrie Agerpres.

„Sper ca românii de bună credință, care și-au văzut amanetat viitorul exclusiv din cauza fluctuațiilor de curs ale unor monede exotice, să aibă prin această hotărâre o nouă șansă de a-și rezolva pozitiv calvarul creditelor și dobânzilor acumulate”, a declarat deputatul PSD Ana Birchall, potrivit unui comunicat transmis azi Agerpres.

„Curtea Constituțională (CCR) a decis, joi, în unanimitate, că articolul de lege referitor la detașarea procurorilor și a judecătorilor la alte instanțe sau parchete, la CSM, Institutul Național al Magistraturii, Ministerul Justiției și la alte autorități publice este neconstituțional, întrucât nu precizează și condițiile încetării detașării. Excepția a fost ridicată în procesul în care fostul secretar de stat în MJ Oana Schmidt Hăineală a atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție, încetarea detașării la MJ în urma scandalului legat de OUG 13”, anunță News.ro.

Celebrul dosar al torționarului Vișinescu rămâne în atenția opiniei publice din România.

„Curtea de Apel București a amânat pentru 12 octombrie discutarea cererii de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale formulată de torționarul Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității”, scrie azi News.ro.

Un alt anunț important îi privește pe proprietarii de păduri care vor fi expropriați.

„Termenul până la care proprietarii de păduri din arii protejate pot depune cereri pentru a solicita compensații financiare până pe 30 septembrie 2017”, a anunțat Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP), într-un comunicat de presă, transmis azi Agerpres.

În finalul Revistei scriem despre o temă care îi preocupă pe întreprinzători: plata defalcată a TVA. Un sondaj PwC România la care au răspuns peste 100 de directori și manageri financiari ai unor companii din țară este azi prezentat de Cotidianul.

„Aproape trei sferturi dintre companiile participante la un sondaj derulat de PwC România au declarat că estimează că au nevoie de un termen de cel puțin șase luni pentru implementarea plății defalcate a TVA și mai puțin de 2% consideră că vor reuși să o facă până la 1 ianuarie 2018. „Având în vedere nevoia companiilor private pentru un timp mai îndelungat de adaptare și un eventual risc de infringement al legislației comunitare în materie de TVA, întrucât autoritățile nu s-au consultat în prealabil și cu Comisia Europeană, considerăm că ar fi oportun ca Guvernul să ia în calcul extinderea perioadei în care plata defalcată de TVA poate fi adoptată în mod opțional de companii și renunțarea la impunerea obligatorie a acestui sistem” , a declarat Daniel Anghel, lider impozite și taxe indirecte PwC ECE. Conform sondajului, 21% din cei peste 100 de participanți la sondaj afirmă că au nevoie de mai mult de un an pentru implementarea noului sistem, însă cei mai mulți (51,3%) estimează o perioadă de 6-12 luni. Un pic peste un sfert (26,1%) dintre reprezentanții companiilor consideră că le sunt necesare 3-6 luni, în timp ce numai 1,7% văd fezabilă o adoptare a mecanismului TVA defalcat în intervalul de până la 3 luni oferit de autorități”, notează Cotidianul.

Seară frumoasă!

La un pas de un nou război was last modified: septembrie 22nd, 2017 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: