La Periprava, procurorii au descoperit alte rămăşiţe scheletice

31 iul. 2018
Vizualizari: 802

Președintele Klaus Iohannis a trimis ieri, Curții Constituționale (CCR), o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, apreciind că actul normativ este neconstituțional în ansamblul său.

„Potrivit expunerii de motive și a formei inițiatorului, propunerea legislativă a fost inițiată «având în vedere numeroasele modificări legislative intervenite din anul 1981 și până în prezent, care au dus la modificări privind componența, denumirile și statutul unităților administrativ-teritoriale și ținând cont că, în principal, autoritățile administrației publice centrale și locale și chiar organizații neguvernamentale folosesc în activitatea curentă date cu privire la organizarea administrativ-teritorială a țării», impunându-se soluționarea situațiilor în care scrierea denumirii localităților se face incorect”, notează News.ro.

Curtea Constituțională a României (CCR) susține că prevederile din Legea nr. 95/2006, prin care se instituie dosarul electronic de sănătate, sunt neconstituționale, deoarece nu prevăd garanții pentru respectarea dreptului la viață privată cu referire la protecția datelor cu caracter personal.

„Curtea Constituțională a publicat motivele pentru care a admis, pe 17 iulie, o excepție ridicată de Avocatul Poporului și a decis că sunt neconstituționale dispozițiile art. 30 alin. (2) și (3), precum și sintagma «sistemul dosarului electronic de sănătate al pacientului» din cuprinsul art. 280 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”, scrie azi Agerpres.

Ieri, procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu au fost suspendați din funcție.

„Secția pentru procurori a CSM a decis, luni, suspendarea din funcție a procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, după ce Parchetul General a decis cercetarea acestora sub control judiciar pentru inducere în eroare a organelor judiciare și complicitate la infracțiunea de represiune nedreaptă, fiind acuzați că l-ar fi constrâns pe fostul deputat Vlad Cosma să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume și liste cu alegători din Republica Moldova, din care să rezulte că oamenii ar fi primit bani drept «mită electorală»”, scrie News.ro.

„«Inspecția Judiciară, prin inspectorii de la Direcțiile de inspecție judiciară pentru procurori și, respectiv, judecători, va efectua, în perioada 1 august – 1 octombrie 2018, un control tematic comun privind respectarea principiilor generale care guvernează activitatea autorității judecătorești în cauzele de competența Direcției Naționale Anticorupție vizând magistrați sau în legătură cu acestea», a anunțat Inspecția Judiciară”, mai arată azi News.ro.

Verificările vizează perioada 1 iaunuarie 2014 – 30 iulie 2018, iar raportul va fi înaintat Consiliului Superior al Magistraturii până la data de 5 noiembrie a.c.

„Controlul are loc în contextul în care procurorul-șef adjunct al DNA, Marius Iacob, a precizat, în proiectul de management depus la Ministerul Justiției, că la DNA sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt cercetați magistrați, dosare care ar trebui înainte noii secții care ar urma să fie înființată în Parchetul General, conform modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară”, mai scrie News.ro.

Procurorii militari au efectuat o nouă cercetare la fosta colonie penitenciară de la Periprava, fiind descoperite mai multe rămășițe scheletice. Acestea au fost ridicate pentru investigații de specialitate.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, publicat de Agerpres: „procurorii militari au continuat cercetările în cauza având ca obiect sesizarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la moartea suspectă a mai multor persoane, ale căror oseminte au fost descoperite într-o zonă a actualului cimitir al localității Periprava, considerându-se că au făcut parte din rândul persoanelor care au executat condamnări cu caracter politic în colonia penitenciară care a funcționat în zonă între anii 1957-1964”.

În finalul Revistei, amintim declarațiile recente ale premierului maghiar, Viktor Orban, de la Universitatea de Vară „Tusvanyos” din Băile Tușnad.

„Acum 100 de ani, România a intrat în epoca modernității. Înțelegem că, din punctul lor de vedere, acesta este un moment festiv, dar să înțeleagă și ei că, pentru noi, nu e un moment festiv și rugăm să privim faptul că România modernă, de 100 de ani, nu știe ce să facă cu acel fapt, că aici trăiesc peste un milion de unguri. Știu că, în București, se spune că secuimea nu există, eu sunt de acord cu lozinca UDMR care spune că a existat și atunci când România modernă nu a existat încă. Și, cum privesc în jur, secuimea va exista și atunci când toată Europa se va fi aplecat în fața islamului. Oferta noastră, deci, e către toți vecinii noștri, deci și către prietenii noștri români, în loc să negăm realitatea, ceea ce nu e rațional, mai bine să considerăm această realitate ca o resursă. Privim Transilvania ca o resursă, vrem o secuime puternică, o maghiarime mai puternică […], fiindcă asta va însemna și pentru România o resursă. Asta e calea pe care trebuie să pășim, să vrem numai”, a susținut premierul Orban, notează Cotidianul.

„Președintele Partidului Mișcarea Populară, deputatul Eugen Tomac, solicită președintelui Klaus Iohannis și prim-ministrului Viorica Dăncilă să reacționeze în urma mesajelor transmise de oficialii maghiari, printre care și premierul Ungariei, Viktor Orban”, mai scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

La Periprava, procurorii au descoperit alte rămășițe scheletice was last modified: iulie 31st, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: