La OSIM se depun anual 1.000 de cereri de brevet de invenție și 8.000 de cereri de marcă

4 iul. 2019
Vizualizari: 737

Mircea Fica: Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) are misiunea de a susține inovarea și competitivitatea în România, prin acordarea unei protecții eficiente a drepturilor de proprietate industrială, furnizarea de servicii de specialitate de calitate, și prin promovarea proprietății industriale în infrastructura economică națională. Cum vedeți acest sector, ținând cont de numărul de mărci, indicații georgrafice, brevete de invenții, desene de modele înregistrare în ultimii ani?

Ionuț Barbu: Așa cum bine ați subliniat, OSIM susține inovarea și competitivitatea în România, prin acordarea unor titluri de protecție puternice, obținute în urma unui proces de examinare realizat de către cei mai buni specialiști din domeniu. Din punctul de vedere al numărului de cereri pentru toate domeniile putem afirma că acesta se menține în jurul aceleași cifre an de an, cu un minus sau plus nesemnificativ, ceea ce demonstrează o stabilitate economică ce se regăsește și în acest domeniu.

Mircea Fica: În primul semestru al acestui an România a deținut președinția rotativă a Consiliului UE. OSIM a coordonat o serie de dosare legislative, precum propunerea de modificare a regulamentului privind certificatul suplimentar de protecție pentru medicamente. Cum ați gestionat aceste dosare importante?

Ionuț Barbu: Unul dintre dosarele cu o importanță deosebită, gestionate de către Romania pe perioada mandatului său de Președinte al Consiliului UE a fost, într-adevăr, propunerea de modificare a Regulamentului privind certificatul suplimentar pentru medicamente. Specialiști din cadrul OSIM au deținut în această perioadă președinția și vice-președinția Grupului de Lucru PI (proprietate industrială), în cadrul căreia s-au purtat negocieri cu celelalte state membre UE, în urma cărora s-a obținut acordul Consiliului asupra propunerii de text legislativ. În următoarea etapă, negocierile au fost purtate în cadrul a doua sesiuni de Triloguri între Consiliu, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Ne face o deosebită plăcere să raportăm finalizarea cu succes, în cadrul mandatului de Președinte al Consiliului UE al țării noastre, a procedurilor cu privire la acest dosar foarte important, care are ca scop crearea unui echilibru la nivelul industriilor de profil din Europa. Regulamentul revizuit a fost publicat in OJ al UE, în data de 11 iunie 2019/933. Versiunea completă a Regulamentului 933 din 2019, de modificare a Regulamentului 469 din 2009 privind Certificatul Suplimentar de protecție a medicamentelor (inclusiv în limba română), este disponibilă accesând acest link: http://data.europa.eu/eli/reg/2019/933/oj

Mircea Fica: În 5-6 martie 2019 au avut loc lucrările Conferinței internaționale „Viitorul protecției proprietății industriale în Europa – provocări și perspective”, organizată de către OSIM, sub patronajul Ministerului Economiei. Ați declarat atunci că OSIM reprezintă și susține imensul potențial pe care îl are România în inovare și creativitate. Despre ce potențial vorbim?

Ionuț Barbu: La nivel național există peste 1.000 de cereri de brevet de invenție depuse anual la OSIM, dintre care jumătate provin de la universități și institute de cercetare; aproximativ 8.000 de cereri de marcă și 200 de cereri de desene/model industriale depuse anual de solicitanți români la OSIM.

La nivel European sunt aproximativ 50 cereri de brevet European, 800 cereri de marca UE și  400 cereri de design comunitar  depuse anual de solicitanți români.

Activitatea de promovare a protecției proprietății industriale desfășurată de OSIM se reflectă și în interesul crescut al agenților economici, în special din cadrul IMM-urilor, dar și al mediului universitar și al institutelor de cercetare, pentru accesul la bazele de date publice de invenții, mărci și desene, precum și la unele servicii de evaluare a potențialului economic al unei invenții, de comercializare a drepturilor de proprietate industrială și de dezvoltare a unei strategii privind proprietatea industrială.

Mircea Fica: Specialiștii OSIM sunt prezenți în fiecare an la evenimentele dedicate cercetării, invențiilor și inovațiilor. Ce ne puteți spune despre finalitatea brevetelor de invenție înscrise la OSIM? Ce procent din aceste brevete se transformă și intră în producție?

Ionuț Barbu: Atribuțiile OSIM în ceea ce privește brevetele de invenție se rezumă la:

– examinarea cererilor de brevet depuse și la acordarea brevetului, dacă invenția este nouă, are activitate inventivă și aplicabilitate industrială.

– punerea la dispoziția publicului a brevetelor și publicarea în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială a mențiunii acordării brevetelor.

– acordarea, la cerere, de asistență tehnică privind depunerea cererilor de brevet.

Astfel, informațiile legate de intrarea în producție pot fi obținute numai de la titularii de brevet, dacă aceștia consideră că publicarea acestor informații este în concordanță cu strategiile lor de dezvoltare.

Mircea Fica: OSIM și-a intensificat prezența alături de reprezentanții IMM-urilor, camerele de comerț și industrie județene și universități. De ce este bine ca oamenii de afaceri, mediul academic și asociațiile profesionale și patronale să colaboreze permanent cu OSIM și cu experții în proprietate industrială?

Ionuț Barbu: Creșterea gradului de încredere în infrastructura economică națională, în rolul proprietății industriale și în susținerea inovării și competitivității reprezintă unul din obiectivele generale ale OSIM.

Crearea culturii în domeniul proprietății industriale a reprezentat și reprezintă o activitate deosebit de important, în care sunt antrenați specialiștii OSIM.  Protecția proprietății industriale nu este obligatorie, DAR pentru ca o firma să poată fi competitive, ea trebuie sa aibă protecție pentru toate creațiile din patrimoniu: servicii, produse, soluții tehnice, design etc.

Această „colaborare permanentă” nu reprezintă altceva decât răspunsul afirmativ al OSIM de participare cu lectori la conferințe, seminarii, mese rotunde, organizate de mediul academic sau de afaceri. La rândul nostrum, organizăm evenimente de conștientizare, unde invităm reprezentanți din mediul academic sau de afaceri.

Mircea Fica: Cum apreciați, comparativ cu statele din jur, nivelul actual al taxelor OSIM?

Ionuț Barbu: În România, regimul juridic al taxelor în domeniul proprietății industriale este reglementat de Ordonanța Guvernului nr. 41/1998 privind taxele în domeniul proprietății industriale, republicată.

Nivelul taxelor percepute pentru procedurile de acordare a protecției drepturilor de proprietate industrială și pentru menținea în vigoare a acestora este comparativ cu cel practicat în Uniunea Europeană.

De asemenea, legislația română prevede reduceri de taxe atât pentru brevetarea unei invenții, cât și pentru menținerea în vigoare a brevetului, venind astfel în sprijinul inventatorilor cu venituri mici, după cum urmează:

a) 50% din cuantumul fiecărei taxe datorate, dacă are și calitatea de autor, cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni anterioare lunii de plată mai mic decât de 5 ori câștigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni;

b) 20% din cuantumul fiecărei taxe datorate, dacă are și calitatea de autor, cu un venit mediu brut lunar pe ultimele 12 luni anterioare lunii de plată mai mic decât de 3 ori câștigul mediu brut realizat pe economie, publicat oficial, în ultimele 12 luni

Mircea Fica: Cum decurge activitatea Centrelor Regionale de Promovare a Protecției Proprietății Industriale?

Ionuț Barbu: Centrele Regionale au fost înființate cu scopul de a oferi, în teritoriu, informații publice legate de proprietatea industrială și de a sensibiliza comunitatea locală asupra acestui domeniu.

Centrele funcționează în cadrul unor instituții gazdă, în baza unor convenții de colaborare încheiate cu OSIM, prin care sunt stabilite de comun acord obiectivele precum și atribuțiile și obligațiile fiecărei părți. Cele 17 Centre Regionale din România fac parte din Rețeaua europeană PATLIB, care cuprinde 330 de centre, asigurându-se astfel integrarea europeană a promovării proprietății industriale.

Principalele activități ale Centrelor Regionale constau în acordarea unor servicii de cercetare documentară, suport tehnic acordat solicitanților în cadrul sălilor de lectură, pregătire privind utilizarea bazelor de date.

În ceea ce privește activitatea de conștientizare a importanței titlurilor de proprietate industrială, este de remarcat implicarea reprezentanților Centrelor Regionale, preponderent a celor găzduite de instituții de învățământ superior, în special a Centrelor Regionale Iași, Sibiu, Dolj, dar și a Centrului Maramureș, în susținerea unor cursuri de proprietate intelectuală pentru studenți, masteranzi, doctoranzi, precum și cadre universitare, ceea ce are un impact pe termen lung pentru educarea tineretului în spiritul protejării și respectării proprietății industriale.

În ceea ce privește participarea la proiecte europene, o parte dintre reprezentații Centrelor Regionale au participat împreună cu specialiști din OSIM la Proiectul de Prediagnoză de Proprietate Intelectuală desfășurat în cadrul Planului Bilateral de Cooperare OSIM-OEB 2017-2019, și respectiv la finalizarea Proiectului de reconversie a Centrelor Regionale, desfășurat cu  Oficiul European de Brevete (OEB).

Mircea Fica: Cum colaborați cu organizațiile internaționale și europene de profil? (WIPO; OEB, EUIPO etc.)

Ionuț Barbu: OSIM, în calitate de reprezentant al României în relația cu organismele Internaționale și europene în domeniul proprietății industrial (OMPI, EUIPO si OEB), colaborează cu acestea în baza unor acorduri de cooperare și a unor planuri de acțiuni anuale sau multianuale, după caz.

Acestea conțin proiecte și acțiuni concrete care vizează printre altele,  îmbunătățirea cadrul instituțional, instruirea personalului de specialitate din cadrul oficiilor naționale de proprietate industrială, proiecte de modernizare a infrastructurii IT a acestora, proiecte legate de conștientizarea si promovarea domeniului PI la nivel național. OSIM participa direct la stabilirea priorităților RO în acest domeniu și de asemenea la implementarea efectiva a activităților prevăzute în cadrul acestor acorduri sau planuri de acțiuni.

Mircea Fica: Cum vedeți dezvoltarea parteneriatului cu Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România?

Ionuț Barbu: Conform Hotărârii nr. 573/1998 actualizată, OSIM atestă consilierii în domeniul proprietății industriale în urma unui examen organizat conform prevederilor OG66/2000  privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier în proprietate industrială.

În scopul reprezentării și ocrotirii la nivel național și internațional a intereselor consilierilor în proprietate industrial, a luat ființă Camera Națională a Consilierilor în Proprietate Industrială din România.

Dezvoltarea parteneriatului cu Camera nu înseamnă altceva decât intensificarea acțiunilor de conștientizare a cetățenilor asupra importanței protecției proprietății industriale și participarea în calitate de lectori și a membrilor Camerei.

La OSIM se depun anual 1.000 de cereri de brevet de invenție și 8.000 de cereri de marcă was last modified: iulie 4th, 2019 by Ionuț Barbu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice