Justiție & Credit

8 iul. 2019
Vizualizari: 990
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Citesc anul trecut „Sapiens-Scurtă istorie a omenirii”, scrisă de Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai în vogă autori, cu un doctorat în istorie la Oxford și cărți traduse în peste patruzeci de limbi.

Harari, un fel de Lucian Boia al nostru, reușește, ca și confratele său român, să stârnească curiozitatea cunoașterii istoriei, aducând în atenția cititorului perspective îndrăznețe asupra unor evenimente pe care astăzi le putem descoperi cu ușurință printr-un simplu clic.

Talentul literar indiscutabil al autorului face captivant manualul de istorie și ai sentimentul serialelor de pe Netflix unde vrei să vezi episod după episod, de te și miri uneori de unde atâta sete de cunoaștere.

Indiferent cât mi se păreau de provocatoare si nonconformiste multe dintre abordările autorului, aproape enervant de multe ori să constați cum  de nu ai putut tu însuți  să tragi concluzii asemănătoare,recunosc că am fost plăcut surprins să constat locul acordat justiției ca factor de progres. E adevărat, în Olanda!

În 1568 olandezii s-au răsculat împotriva suveranului lor spaniol, atacând curajoși mori de vânt invincibile. După 80 de ani își asigurau independența față de Spania, îi înlocuiseră pe spanioli și portughezi din postura de stăpâni ai rutelor oceanice, construiseră imperiul olandez care devenise cel mai bogat stat din Europa.

Cum a fost posibil? Prin credit și justiție independentă!

Cum au câștigat olandezii încrederea creditorilor ce la finanțaseră armata și afacerile? Prin rambursarea la timp și în întregime a datoriilor și printr-un sistem judiciar independent care proteja persoanele și proprietățile lor.

Harari ne aduce în atenție povestea a doi frați de origine germană cu capital de investit  la Amsterdam si Madrid. Fratele mai mare acordă un împrumut unui olandez care investește într-o insulă pustie numită Manhattan, iar fratele mai mic acordă un împrumut regelui Spaniei, pregătit să intre în război cu Franța. Olandezul vinde terenul și restituie împrumutul, iar regele spaniol câștigă războiul, dar are deja alte priorități și uită de împrumut.

Riscul falimentului îl determină să trimită scrisori la palat si le cere unor prieteni să intervină, dar fără folos. Îi intentează proces la Madrid monarhului spaniol.  Tribunalele sunt subordonate regelui, iar judecătorii se tem că vor fi pedepsiți dacă nu îi fac pe plac regelui.

Regele spaniol are nevoie de bani și îi cere micului investitor să continue finanțarea, aducându-i în același timp acuzații mincinoase de trădare. Mezinul pierde procesul si regretă că nu a făcut și el afaceri în Olanda unde tribunalele sunt o ramură separată a guvernării și nu depind de burghezie și prinți, unde se instituie rapid sechestre pe averile datornicilor.

Sigur, Olanda nu mai este nici ea ce a fost odată, pentru că altfel ar fi fost imposibil ca recent un șef de bancă olandeză să deturneze sute de milioane de euro din banii investitorilor, dar experiențele mai vechi sau mai noi ale celor care au reușit să aducă prosperitate propriilor cetățeni ne pot fi de folos pentru ca și noi să ne alegem drumul potrivit.

Revenind în spațiul carpato-danubiano-pontic și având în minte vorbele lui Zaharia Stancu – „să nu uiți Darie ” –  să nu uităm, totuși, că: în 2013 la Lehliu, sala de judecată era comună cu cea a consiliului local; în 2014, la Craiova, erau 14 judecători într-un birou; în 2015, la Târgoviște, sala de judecată încă avea gresia pe pereți din ceea ce fusese o sală de mese și tot atunci, după 20 de ani au fost reluate lucrările Palatului de Justiție de la Ploiești.

Finalizarea investițiilor de Ploiești, Beclean, Rădăuți, anul acesta, ar demonstra, încă  dată, cine creditează  cu adevărat infrastuctura sistemului judiciar ca o condiție sine qua non pentru independența justiției. Sper ca proiectul „Cartierul pentru Justiție”, demarat în 2013, să nu rămână doar proiectul meu de suflet!

În 2018, am decis în Parlament, după dezbateri îndelungate cu toate părțile interesate, cu soluții bune sau compromisuri rezonabile, că nu putem pune pe umerii unor tineri, fără să-i pregătim corespunzător, sarcina de a fi Dumnezeu pe pământ, când natura umană le cere, de multe ori, să-și întemeieze o familie.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Am speranța, întemeiată pe soluții apărute în ultimul timp în spațiul public, că judecători nu sunt doar la Berlin, ci și la București, Cluj, Oradea, Iași.

Nouă, celor care vrem ca românii să își găsească un rost în țara lor, ne revine obligația să-i găsim pe semenii noștri care au cu adevărat vocația de a fi magistrați, oameni ai cetății, preocupați și de bine comun, și să dăm credit tinerilor care trebuie să învețe ca aspirațiile lor să se întâlnească cu nevoia societății de a avea judecători în care să se încreadă!


* Articolul este preluat de pe site-ul https://robertcazanciuc.wordpress.com/

Justiție & Credit was last modified: iulie 8th, 2019 by Robert Cazanciuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Robert Cazanciuc

Robert Cazanciuc

Este un om politic și ministru român, fost ministrul al justiției între 15 aprilie 2013 și 17 noiembrie 2015.
A mai scris: