Justiţia în atenţia ambasadelor şi a CE

7 sept. 2017
Vizualizari: 1984

Modificările legilor justiției rămân în atenția presei din România, dar și a ambasadelor străine.

Dacă zilele trecute scriam despre întâlnirea ambasadorului SUA cu  ministrul român al justiției, azi vă prezentăm cîteva declarații ale ambasadorului, ce au fost oferite presei după această întălnire.

„Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, joi, că Statele Unite consideră „ferm” că România și-a îmbunătățit substanțial eforturile de consolidare a statului de drept și de luptă împotriva corupției în ultimii 15 ani și speră că acest curs este ireversibil”, notează News.ro.

„Ambasadorul a dat ca exemplu o serie de indicatori ai Băncii Mondiale care măsoară elementele unei administrații și guvernărni eficiente, potrivit cărora România a performat în privința luptei anticorupție și a întăririi statului de drept. „În privința României, de exemplu, pe tema controlului corupției, indicele s-a îmbunătățit cu 20% în ultimii 15-16 ani”, a subliniat el”, mai arată News.ro.

„Klemm a afirmat că și potrivit indicilor Transparency International România a evoluat, urcând 30 de poziții. „Succesul României în îmbunătățirea statului de drept, în îmbunătățirea luptei anticorupție, a fost cuantificat, s-a arătat a fi semnificativă și este ceva ce SUA apreciază foarte mult. Și sperăm foarte mult ca acest curs să fie ireversibil”, a adăugat ambasadorul”, mai scrie News.ro.

Comisia comisiei de evaluare a CE în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) va veni în România în perioada 18 – 21 septembrie, pe agenda discuțiilor cu autoritățile de la București aflându-se modalitatea de numire a procurorilor șefi ai principalelor parchete, care se regăsește și în modificările la legile justiției, precum și codul de conduită al parlamentarilor, aplicarea criteriilor de integritate și raportarea Parlamentului la solicitările de ridicare a imunității aleșilor. Delegația Comisiei va fi una extinsă, cu participarea secretarului general adjunct al Comisiei Europene, responsabil de tematica MCV, Paraskevi Michou și a directorului pentru coordonarea politicilor din cadrul Secretariatului general al Comisiei, William Sleath.

News.ro scrie astăzi despre această vizită a comisiei de evaluare a CE și despre acțiunile întreprinse de ministrul justiției pentru pregătirea acestei vizite.

„Procurorul general, Augustin Lazăr, șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, și președintele CSM, Mariana Ghena, participă, joi, la Ministerul Justiției, la o ședință cu ministrul Tudorel Toader, premergătoare sosirii în România a comisiei de evaluare a CE în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Procurorul general a precizat că va fi făcută o analiză a progreselor realizate în ceea ce privește MCV”, notează News.ro.

Modificările propuse de ministrul justiției sunt discutate și în ambasadele străine la București.

„Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummel, și-a exprimat speranța, la întâlnirea de miercuri cu ministrul justiției, Tudorel Toader, că modificările legilor justiției vor promova independența și că vor avea loc consultări cu toate părțile relevante, iar ministrul a dat asigurări că e în derulare „un proces consultativ extins”, mai arată News.ro.

O altă temă prezentă în presa de azi este cea a bugetului armatei române.

Președintele Iohannis a cerut informații în legătură cu situația retribuțiilor militarilor.

„Președintele Iohannis a fost informat în permanență în legătură cu situația din MApN, a avut un dialog, de asemenea, cu premierul, a cerut soluționarea problemelor situației din MApN, lucru care s-a întâmplat și lucrurile sunt cele pe care le știți — premierul a primit demisia din partea ministrului, iar președintele a fost de acord cu poziția premierului”, a precizat purtătorul de cuvânt”, notează Cotidianul.

De asemenea, Cotidianul scrie azi despre o ședință CSAT pe tema participării Armatei la o misiune NATO cu capabilități navale, dar și a strategiei națională de prevenire a proliferării armelor de distrugere în masă.

„Două elemente există pe ordinea de zi a acestei ședințe și anume participarea Armatei Române, cu o capabilitate navală la o misiune sub conducerea NATO, în semestrul doi al anului 2017 și strategia națională în domeniul prevenirii proliferării armelor de distrugere în masă”, a detaliat purtătorul de cuvânt al președintelui Iohannis, mai arată Cotidianul.

Seară frumoasă!

Justiția în atenția ambasadelor și a CE was last modified: septembrie 7th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: