JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de lungă durată. Calitate procesuală pasivă în acțiunile formulate de unitățile de cult religioase

20 sept. 2017
Vizualizari: 90
  • C. civ. din 1864: art. 1846
  • C. civ. din 1864: art. 1847
  • C. civ. din 1864: art. 1854
  • C. civ. din 1864: art. 1890
  • Legea nr. 455/2006

Legea nu exclude însă posibilitatea ca fostul proprietar să fie indicat drept persoană interesată în a paraliza efectul prescripției achizitive invocate de către reclamant, dacă este identificat ori este posibilă identificarea sa. În măsura în care, însă, nu este posibilă identificarea fostului proprietar al terenului ce face obiectul cererii, ori a altor persoane indicate de către reclamant ca fiind interesate în contestarea uzucapiunii, calitatea procesuală pasivă se prezumă, prin dispoziția legii, că aparține autorităților, fără a mai fi necesară prezentarea vreunui înscris constatator al existenței dreptului de proprietate în patrimoniul pârâtului. O astfel de dispoziție care conferă, în lipsa unei alte persoane interesate, calitate procesuală pasivă unității administrativ teritoriale, prezumând interesul acesteia în cauză, dobândește, sub acest aspect, un caracter derogatoriu de la dreptul comun reprezentat de dispozițiile art. 1847 și urm., art. 1890 C.civ., din conținutul cărora rezultă că prescripția achizitivă trebuie opusă doar fostului proprietar al imobilului în litigiu, în considerarea efectului juridic al uzucapiunii de sancțiune civilă față de titularul nediligent care a permis ieșirea bunului din patrimoniul său.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1251 din 20 septembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Uzucapiune de lungă durată. Calitate procesuală pasivă în acțiunile formulate de unitățile de cult religioase was last modified: iunie 9th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.