JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Urmărirea administratorilor şi cenzorilor pentru daunele pricinuite societăţi. Condiţii de admisibilitate din perspectiva dispoziţiilor art. 194 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 31/1990

14 dec. 2016
Vizualizari: 129
  • Legea nr. 31/1990: art. 194 alin. (1) lit. c)
  • NCPC: art. 488 pct. 6 pct. 8

Inadmisibilitatea este o excepție de procedură, legată strict de legala sesizare a instanței, iar această excepție poate fi primită numai în condițiile în care partea utilizează o cale procesuală neprevăzută de lege sau pe care legea o exclude în mod expres ori implicit sau în cazurile în care legea prevede parcurgerea unei proceduri prealabile sesizării instanțe pe care partea, în mod culpabil, nu o urmează.
Dispozițiile legale cuprinse în art. 194 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 31/1990 nu consacră o condiție de admisibilitate a unei cereri de chemare în judecată a societății împotriva administratorilor sau cenzorilor pentru a putea fi invocată cu succes excepția de inadmisibilitate, lipsa unui înscris care să constate hotărârea asociaților de a angaja în proces societatea împotriva administratorilor săi neconstituind un fine de neprimire a acțiunii în justiție.
Inadmisibilitatea unei cereri de chemare în judecată este o excepție de procedură care intervine pentru cauze extrinseci cererii de chemare în judecată, astfel încât, în cazul în care elementele care au fundamentat admiterea excepției inadmisibilității au vizat aspecte care intră în registrul de nulități ce privesc actele pe care este întemeiată acțiunea, așadar cauze intrinseci, este gresita solutia instantei de admitere a acestei exceptii.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 2125 din 14 decembrie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Urmărirea administratorilor și cenzorilor pentru daunele pricinuite societăți. Condiții de admisibilitate din perspectiva dispozițiilor art. 194 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 31/1990 was last modified: aprilie 1st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.