JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Teren restituit în natură în temeiul Legii nr. 10/2001. Invocarea accesiunii imobiliare asupra construcției edificate anterior restituirii terenului. Opunerea de către proprietarul clădirii a dreptului de superficie

22 feb. 2017
Vizualizari: 48
  • C. civ. Din 1864: art. 494
  • C.civ. din 1864: art. 492

În cazul în care o terță persoană ridică o plantație sau o construcție pe terenul altuia în urma unei convenții încheiate cu acesta sau pe baza unei dispoziții legale prin care proprietarul construcției este altul decât cel al terenului, în patrimoniul constructorului se naște un drept real de superficie. Prin urmare, dacă proprietarul terenului își exprimă acordul pentru construirea imobilului, cedând dreptul de folosință în favoarea proprietarului construcției, se justifică existența dreptului de superficie asupra terenului în favoarea constructorului, iar efectul accesiunii prin care proprietarul terenului este prezumat a fi și proprietarul construcției este anihilat, art.494 C.civ., în oricare dintre teze, fiind exclus de la aplicare.
Odată ce dreptul de proprietate asupra construcției a fost constatat pe cale judiciară, această statuare reprezintă dovada contrară ce răstoarnă prezumția conținută de art.492 C.civ. pe care se întemeiază dreptul de accesiune imobiliară artificială, iar situația juridică odată configurată, este opozabilă succesorilor foștilor proprietari atât ai terenului cât și ai construcției, în patrimoniul acestora fiind transmise atât drepturile cât și obligațiile reale asupra terenului. Și, în condițiile în care fostul proprietar al terenului a consimțit la dezmembrământul dreptului de proprietate, împrejurare confirmată prin hotărâre judecătorească, reclamanții, în calitate de succesori ai acestuia, care au optat, cu mult după constituirea respectivei situații juridice, ca formă a măsurii reparatorii de care puteau beneficia în temeiul Legii nr. 10/2001, pentru restituirea în natură a terenului, sunt ținuți a respecta regimul actual al imobilului, nefiind îndreptățiți la dobândirea, prin accesiune, a construcției.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 378 din 22 februarie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Teren restituit în natură în temeiul Legii nr. 10/2001. Invocarea accesiunii imobiliare asupra construcției edificate anterior restituirii terenului. Opunerea de către proprietarul clădirii a dreptului de superficie was last modified: iunie 16th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.