JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Taxă judiciară de timbru. Decizie în interesul legii. Dezlegarea data problemelor de drept. Obligativitate în condiţiile abrogării normei legale interpretate

7 iun. 2018
Vizualizari: 109
  • Legea nr. 146/1997: art. 18
  • O.U.G. nr. 80/2013: art. 39

Așa cum a statuat Înalta Curte de Casație și Justiție printr-o decizie pronunțată în recurs în interesul legii (decizia nr. 7 din 8 decembrie 2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 137 din 24 februarie 2015), în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 18 din Legea nr. 146/1997, cu modificările și completările ulterioare, partea în sarcina căreia s-a stabilit obligația de plată a taxei judiciare de timbru poate formula critici care să vizeze caracterul timbrabil al cererii de chemare în judecată exclusiv în cadrul cererii de reexaminare, neputând supune astfel de critici controlului judiciar prin intermediul apelului sau recursului.
Deși Legea nr. 146/1997 a fost abrogată și înlocuită de OUG nr. 80/2013, dezlegarea dată acestei probleme de drept de către instanța supremă își păstrează actualitatea și în ceea ce privește interpretarea și aplicarea art. 39 din actul normativ nou.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 2553 din 7 iunie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Taxă judiciară de timbru. Decizie în interesul legii. Dezlegarea data problemelor de drept. Obligativitate în condițiile abrogării normei legale interpretate was last modified: iulie 5th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.