JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 C. proc. civ. Respingerea cererii de repunere pe rol formulată înainte de împlinirea termenului de perimare. Admiterea excepției perimării invocată din oficiu. Nelegalitate

7 oct. 2016
Vizualizari: 125
  • C.proc.civ. din 1865: art. 101 alin. (3)
  • C.proc.civ. din 1865: art. 155^1
  • C.proc.civ. din 1865: art. 249
  • C.proc.civ. din 1865: art. 252

Câtă vreme cererea de repunere pe rol a fost formulată înainte de împlinirea termenului de perimare, instanța, respingând cererea, trebuia să constate că dosarul se afla în situația anterioară formulării acestei cereri, anume în stadiul de suspendare dispusă pe temeiul art. 1551 C.proc.civ. În aceste condiții, instanței nu îi era îngăduit a efectua alte acte de procedură – precum invocarea excepției perimării – întrucât, pentru a se putea dispune alte măsuri procedurale în cauză în vederea continuării judecății, situația premisă impunea repunerea dosarului pe rol fie la cererea părții, fie din oficiu. Invocând excepția de perimare în cadrul unei cauze a cărei judecare era suspendată, instanța a încălcat formele de procedură prevăzute sub sancțiunea nulității, fiind astfel incidente prevederile art. 105 alin. (2) C.proc.civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1838 din 7 octombrie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 C. proc. civ. Respingerea cererii de repunere pe rol formulată înainte de împlinirea termenului de perimare. Admiterea excepției perimării invocată din oficiu. Nelegalitate was last modified: mai 28th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.