JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea judecății cauzei ca urmare a decesului uneia dintre părți. Cerere de repunere pe rol. Indicarea moştenitorilor defunctului. Nelegalitatea menținerii măsurii suspendării. Rolul activ al judecătorului

6 mart. 2019
Vizualizari: 1056
  • NCPC: art. 6 art. 11 art. 22 art. 412 alin. (1) art. 297

În caz de deces a uneia dintre părțile litigante, potrivit dispozițiilor art. 412 alin. (1) Cod procedură civilă, judecata cauzei se suspendă până la introducerea în cauză a moștenitorilor. Un astfel de eveniment nu poate ține însă în loc judecata, în mod nelimitat, cu atât mai puțin în situația în care partea interesată în continuarea judecății a făcut demersurile necesare și posibile din punct de vedere al poziției sale procesuale și a identificat și a indicat succesibilii părții decedate. În această situație, dacă informațiile relative la succesiunea defunctului nu sunt satisfăcătoare, revine instanței de judecată, în baza rolului activ, îndatorirea de a solicita informații suplimentare de la terții care le dețin, pentru a clarifica care este stadiul procedurii succesorale sau, după caz, de a statua, în raport cu dispozițiile din materie succesorală, cu privire la cadrul procesual în care urmează să se desfășoare judecata. Prin urmare, în mod greșit, instanța de apel a respins cererea de reluare a judecății cauzei, sub motiv că nu s-ar fi depus la dosar și dovezi privind acceptarea succesiunii părții decedate de către descendenții săi sau un certificat de calitate de moștenitor.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 493 din 6 martie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea judecății cauzei ca urmare a decesului uneia dintre părți. Cerere de repunere pe rol. Indicarea moștenitorilor defunctului. Nelegalitatea menținerii măsurii suspendării. Rolul activ al judecătorului was last modified: martie 10th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.