JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea judecării cauzei pentru lipsa părților. Cerere de repunere pe rol transmisă prin fax în ultima zi a împlinirii termenului de perimare, după ora încetării activității instanței. Consecințe.

24 mai 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 29
  • Hotărârea CSM nr. 1375/2015: art. 94
  • NCPC: art. 182
  • NCPC: art. 183
  • NCPC: art. 416
  • NCPC: art. 417

Cererea de repunere a cauzei pe rol expediată prin fax, primită la instanță după închiderea programului de lucru, în cea din urmă zi a termenului de perimare (socotit pe luni) – și care, din acest motiv, a primit dată certă prin înregistrare la instanță abia a doua zi – este considerată a fi depusă în afara termenului procedural și, în consecință, nu poate produce efectele pe care legea le leagă de existența sa, în sensul dispozițiilor art. 417 C.proc.civ., respectiv acela de întrerupere a cursului perimării.
Chiar dacă potrivit art. 416 alin.(1) din Codul de procedură civilă, termenul de perimare pentru orice cerere este de 6 luni, iar în acord cu dispozițiile art. 182 alin.(1) „Termenul care se socotește pe zile, săptămâni, luni sau ani se împlinește la ora 2400 a ultimei zile în care se poate îndeplini actul de procedură”, în atare situație este incidentă ipoteza de excepție de la regula consacrată la alin. (1), pe care o instituie dispozițiile art. 182 alin.(2) din Cod, potrivit cu care „(…) dacă este vorba de un act ce trebuie depus la instanță sau într-un alt loc, termenul se va împlini la ora la care activitatea încetează în acel loc în mod legal, dispozițiile art. 183 fiind aplicabile”.
Cererea de repunere pe rol este un act de procedură care intră în categoria de excepție reglementată prin dispozițiile art. 182 alin.(2) din Cod, astfel că, în acest caz, pentru a produce efectele pe care legea le leagă de îndeplinirea sa, actul de procedură în cauză trebuie realizat/depus până la ora la care activitatea încetează, în mod legal, la instanță. Concluzia decurge din conținutul normativ al textului analizat deoarece într-un asemenea caz, prin excepție de la regula instituită de art. 182 alin.(1), termenul se împlinește mai devreme decât ora 2400 a ultimei zile a duratei sale, respectiv „la ora la care activitatea încetează … în mod legal” la instanță.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 883 din 24 mai 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea judecării cauzei pentru lipsa părților. Cerere de repunere pe rol transmisă prin fax în ultima zi a împlinirii termenului de perimare, după ora încetării activității instanței. Consecințe. was last modified: iunie 22nd, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.