JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Refuzul autorităţii fiscale de a accepta dreptul de deducere a T.V.A., motivat de faptul că documentele justificative depuse de contribuabil nu conţin toate elementele prevăzute de legislaţia fiscală şi contabilă. Caracterul nejustificat al refuzului

20 mart. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 34
  • C.fisc.: art. 145
  • Directiva 2006/112/CE: art. 167
  • H.G. nr. 831/1997

Erorile din cuprinsul avizelor de însoțire a mărfii nu pot fundamenta soluția organului fiscal de a refuza dreptul de deducere a T.V.A., întrucât nu există nicio dispoziție legală care să condiționeze exercitarea dreptului de deducere a T.V.A. de corectitudinea întocmirii avizelor de însoțire a mărfii, atâta timp cât exercitarea dreptului de deducere a T.V.A. este făcută în baza unor facturi fiscale legal întocmite.
Dispozițiile Deciziei V din 15 ianuarie 2007 a Secțiilor Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție în ceea ce privește exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată înscrisă în facturi care nu conțin sau nu furnizează toate informațiile prevăzute de dispozițiile legale în vigoare la data efectuării operațiunii pentru care se solicită deducerea taxei pe valoarea adăugată, nu pot fi aplicate decât prin prisma legislației Uniunii Europene și a jurisprudenței C.J.U.E. în materie de T.V.A., potrivit cărora dreptul de deducere a T.V.A. prevăzut la art. 167 și urm. din Directiva T.V.A. face parte din mecanismul T.V.A. și în principiu nu poate fi limitat, iar principiul neutralității fiscale impune ca deducerea T.V.A. aferentă intrărilor să fie acordată dacă cerințele de fond sunt îndeplinite, chiar dacă anumite cerințe de formă au fost omise de persoanele impozabile.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 1281 din 20 martie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Refuzul autorității fiscale de a accepta dreptul de deducere a T.V.A., motivat de faptul că documentele justificative depuse de contribuabil nu conțin toate elementele prevăzute de legislația fiscală și contabilă. Caracterul nejustificat al refuzului was last modified: aprilie 7th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.