JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Reducerea cheltuielilor de judecată dispusă de instanţă din oficiu

11 ian. 2016
Vizualizari: 113
  • NCPC: art. 330 alin. (3)
  • NCPC: art. 451 alin. (2)

Reducerea cheltuielilor de judecată poate să fie dispusă de instanță și în lipsa cererii părții care a avut câștig de cauză, dacă apreciază o vădită disproporție între valoarea onorariului avocaților, experților judiciari, specialiștilor numiți în condițiile art. 330 alin. (3) C.proc.civ. și valoarea ori complexitatea cauzei, ținând cont de circumstanțele cauzei. Aprecierea instanței asupra cuantumului cheltuielilor de judecată este facultativă și expresia manifestării unui atribut exclusiv, în sensul că poate să reducă motivat aceste cheltuieli și în lipsa cererii părții interesate, potrivit art. 451 alin. (2) C.proc.civ., lipsa unei astfel de aprecieri neputând fi criticată în căile de atac.

(Curtea de Apel Pitești s. I civ., decizia nr. 6 din 11 ianuarie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Reducerea cheltuielilor de judecată dispusă de instanță din oficiu was last modified: aprilie 28th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.