JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Recurs în casaţie. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen. Soluţii

27 sept. 2016
Vizualizari: 106
  • NCPP: art. 438 alin. (1) pct. 12

În ipoteza în care instanța de apel, prin dispozitivul deciziei, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei rezultante de 3 ani închisoare – în condițiile în care pedeapsa rezultantă aplicată în primă instanță, în mod legal, conform art. 39 alin. (1) lit. b) C. pen., este de 4 ani închisoare -, iar printr-o încheiere de îndreptare a erorilor materiale, contrar art. 278 C. proc. pen., reduce pedepsele aplicate pentru infracțiunile concurente, ca efect al reținerii circumstanțelor atenuante și reduce pedeapsa rezultantă la 2 ani și 8 luni închisoare prin aplicarea art. 39 alin. (1) lit. b) C. pen., este incident cazul de recurs în casație prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen., pedeapsa rezultantă aplicată de către instanța de apel fiind în alte limite decât cele prevăzute de lege. În această ipoteză, impunându-se individualizarea pedepselor și a modalității de executare, Înalta Curte de Casație și Justiție admite recursul în casație, casează decizia și încheierea de îndreptare a erorilor materiale, dispunând rejudecarea de către instanța de apel, în baza art. 448 alin. (1) pct. 2 lit. b) C. proc. pen.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 357/RC din 27 septembrie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Recurs în casație. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen. Soluții was last modified: mai 22nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.