JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspundere patrimonială. Prescripţia dreptului material la acţiune. Aplicarea legii civile în timp. Ultraactivitatea legii vechi

30 ian. 2019
Vizualizari: 101
  • art. 268 alin. (1) lit. c)
  • Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripţia extinctivă: art. 18
  • Legea nr. 53/2003 – Codul muncii rep.: art. 256
  • Legea nr. 62/2011 – Legea dialogului social rep.: art. 211 lit. c)

Fiind vorba de o prescripție începută și neîmplinită la data intrării în vigoare a art. 211 lit. c) din Legea nr. 62/2011, aceasta rămâne în întregime supusă dispozițiilor legale care au instituit-o. Prin urmare, Curtea constată că doar prin raportare la dispozițiile art. 268
alin. (1) lit. c) C. mun. se determină care anume este data la care s-a născut dreptul material la acțiune al reclamantei în ceea ce privește recuperarea prejudiciului invocat, dată de la care începe să curgă termenul de prescripție de 3 ani prevăzut de textul de lege citat.
Nașterea dreptului la acțiune în cazul acestei forme speciale de răspundere patrimonială, deși nedefinită de dispozițiile relevante ale Codului muncii, poate fi circumscrisă momentului în care angajatorul a cunoscut atât paguba repercutată în patrimoniul său, cât și pe salariații vinovați de producerea acesteia. Nu poate fi primită apărarea instituției reclamante, în sensul că doar ca urmare a controlului Curții de Conturi a României – Camera de Conturi Caraș-Severin reclamanta a cunoscut prejudiciul invocat, pentru că validarea unei astfel de apărări ar permite entității publice să-și invoce propria pasivitate și culpă în protejarea fondurilor publice pentru a obține prelungirea sine die a termenului de prescripție extinctivă. În consecință, instituția publică nu se poate prevala de un control extern al Curții de Conturi pentru a justifica tardivitatea demersului său juridic inițiat în luna decembrie 2017 pentru recuperarea unor debite produse începând cu anul 2003, în condițiile în care în mod evident prejudiciul a fost cunoscut de reclamantă urmare a auditului intern efectuat conform dispozițiilor legale și a situațiilor financiare anuale, aprobate de conducere în care erau evidențiate și creanțele față de terți.

(Curtea de Apel Timișoara, Secția litigii de muncă și asigurări sociale, Decizia civilă nr. 44 din 30 ianuarie 2019, rezumată de judecător Camelia Lucaciuc)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspundere patrimonială. Prescripția dreptului material la acțiune. Aplicarea legii civile în timp. Ultraactivitatea legii vechi was last modified: iunie 5th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.