JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiune bilaterală de vânzare. Acţiune în pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de vânzare-cumpărare. Condiţii de admisibilitate din perspectiva prevederilor art. 1669 şi art. 1201 din noul Cod civil

24 nov. 2015
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 33
  • C. proc. civ. din 1865: art. 49 alin. (2)
  • NCC: art. 1201
  • NCC: art. 1669 alin. (1)

A) Potrivit art. 1669 alin. (1) C. civ., când una dintre părțile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract, dacă toate celelalte condiții de validitate sunt îndeplinite. Interpretând a contrario dispozițiile enunțate, partea căreia i se refuză încheierea actului promis nu poate cere și pretinde în instanță pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract dacă refuzul încheierii sale de către oponent este justificat, fiind, așadar, inerentă, în acest tip de acțiune judiciară, analiza caracterului ne/justificat al refuzului care condiționează promovarea acțiunii.
B) Potrivit art. 1201 C. civ., dacă prin lege nu se prevede altfel, părțile sunt ținute de clauzele extrinseci la care contractul face trimitere. Astfel, în cazul în care părțile unui antecontract de vânzare-cumpărare au prevăzut că anexele actului fac parte integrantă a antecontractului, care semnifică nu doar o atașare materială a acestora, ci o integrare a însuși conținutului acestor acte în ordinea de drept la care părțile consimt, este corectă analizarea de către instanță, din perspectiva art. 1669 C. civ., a îndeplinirii condițiilor sub care promisiunea a fost încheiată, condiții stabilite printr-o anexă a actului.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 2411 din 24 noiembrie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiune bilaterală de vânzare. Acțiune în pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de vânzare-cumpărare. Condiții de admisibilitate din perspectiva prevederilor art. 1669 și art. 1201 din noul Cod civil was last modified: aprilie 19th, 2022 by Redacția ProLege
Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.