JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Procedura corectării informaţiilor înscrise în facturi. Obligaţia organelor fiscale de a stabili in mod corect realitatea fiscală, în raport de art. 11 din Legea nr. 571/2003. Respectarea de către organele fiscale a principiului prevalenţei economicului asupra juridicului

2 mart. 2025
Vizualizari: 42
  • Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal: art. 11
  • Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal: art. 159
  • Legea nr. 82/1991 – Legea contabilităţii rep.: art. 6
  • OMF nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile: pct. 2 şi 14
  • Ordinul MFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene: pct. 42-44 şi 63

În acord cu dispozițiile art. 159 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, „(1) Corectarea informațiilor înscrise în facturi sau în alte documente care țin loc de factură se efectuează astfel:…b) în cazul în care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie să cuprindă, pe de o parte, informațiile din documentul inițial, numărul și data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de altă parte, informațiile și valorile corecte, fie se emite un nou document conținând informațiile și valorile corecte și concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus în care se înscriu numărul și data documentului corectat”.
Corectarea unei facturi eronate trebuie să respecte dispozițiile supra enunțate ale
art. 159 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 571/2003, prin emiterea unei noi facturi care să includă informațiile din factura inițială cu semnul minus, aceasta reprezentând stornarea facturii inițiale, operațiune urmata de emiterea unei noi facturi cu informațiile și valorile corecte.
Consecința efectuării greșite a corecturilor și a neînregistrării în contabilitate a facturii eronate și stornate, respectiv a noii facturi emise, prin înregistrarea eronată în contabilitatea reclamantei a unui venit mai mare, este determinarea măririi masei impozabile, la calculul impozitului avându-se în vedere o masă impozabilă mai mare, fără însă ca acest lucru să se și regăsească în realitatea fiscală faptică.
Chiar daca s-ar retine încălcarea dispozițiilor art. 159 din Legea nr. 571/2003 și, totodată, a normelor legale privind înregistrările în contabilitate ce trebuie să aibă la bază un document justificativ întocmit în condițiile legii, norme conținute de OMF nr. 3512/2008 și Ordinul MFP nr. 3055/2009, văzând ca suma cu care artificial numai s-a majorat în anul 2014 baza impozabilă a fost corectată în anul următor, fără a se produce nici un prejudiciu bugetului de stat, organele fiscale au obligația de a stabili in mod corect realitatea fiscală, în raport de art. 11 din Legea nr. 571/2003, prin luarea in considerare a operațiunii economice ilustrată de factura în litigiu, făcând astfel aplicarea principiului prevalenței economicului asupra juridicului.
Organele de inspecție fiscală au obligația de a da eficienta și principiului proporționalității, în corelație cu principiul prevalenței economicului asupra juridicului, al prevalenței fondului asupra formei, întrucât nu trebuie depășit ceea ce este rezonabil pentru perceperea corectă a unei taxe fiscale, justificat de necesitatea respectării unor aspecte de ordin formal, care sunt însă vădit contrazise de realitatea economică.

(Curtea de Apel Timișoara, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, Decizia civilă nr. 733 din 4 iunie 2019, rezumată de judecător dr. Diana Duma-Pătrașcu)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Procedura corectării informațiilor înscrise în facturi. Obligația organelor fiscale de a stabili in mod corect realitatea fiscală, în raport de art. 11 din Legea nr. 571/2003. Respectarea de către organele fiscale a principiului prevalenței economicului asupra juridicului was last modified: martie 2nd, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.