JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prescripţia dreptului material la acţiune. Valorificarea dreptului subiectiv prin acţiuni succesive care converg către acelaşi scop. Consecinţe asupra cursului prescripţiei

15 mart. 2016
Vizualizari: 205
  • Decretul nr. 167/1958: 16 alin. (1) lit. b)
  • Decretul nr. 167/1958: art. 17 alin. (3)
  • Decretul nr. 167/1958: art. 3
  • Decretul nr. 167/1958: art. 7 alin. (1)

Cererea de obligare a pârâtului la executarea antecontractului prin încheierea unui contract de cesiune și cererea prin care se solicită pronunțarea hotărârii judecătorești care să țină loc de contract de cesiune valorifică același drept: un drept personal al creditorului de a obține îndeplinirea exactă a promisiunii, iar din această perspectivă este lipsit de relevanță care este mijlocul procesual la care reclamantul a recurs pentru valorificarea dreptului său (acțiunea de a face – de a încheia contractul ori acțiunea pentru executarea obligației de a face – de pronunțare a unei hotărâri care să semnifice contractul).
Întrucât dreptul material la acțiune nu poate fi disociat de dreptul subiectiv civil valorificat, fiind o componentă a acestuia, dacă în cele două acțiuni succesive (privite ca mijloc) se valorifică același drept, acestuia i se atașează o prescripție unică, stabilită conform art. 3 din Decretul nr. 167/1958.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 552 din 15 martie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prescripția dreptului material la acțiune. Valorificarea dreptului subiectiv prin acțiuni succesive care converg către același scop. Consecințe asupra cursului prescripției was last modified: mai 21st, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.