JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Plată nedatorată. Efectele produse de o decizie a Curții de Conturi. Incidență asupra raporturilor angajator-angajat

19 ian. 2018
Vizualizari: 108
  • C. muncii: art. 256

Deși art. 256 C.muncii nu precizează ce se înțelege prin sintagma „sumă nedatorată”, nu pot fi avute în vedere decât acele sume încasate de către salariat fără un temei legal, fiind fără relevanță existența sau inexistența vinovăției. În cauză însă, sumele pretinse de apelant reprezintă drepturi salariale care au fost plătite de către angajator în baza contractului individual de muncă și a actului adițional la acesta, ca urmare a negocierii ce s-a purtat între cele două părți ale raportului de muncă. Clauzele ce au conferit respectivele drepturi nu au fost anulate sau declarate nule de către vreo instanță și nu au fost nici modificate de către părți, astfel încât drepturile primite în baza acestora nu reprezintă drepturi încasate necuvenit.
Decizia Curții de Conturi prin care s-a constatat acordarea nelegală a unor drepturi de natură salarială personalului CIAS peste limita prevăzută prin grila de salarizare consfințește o situație ce este generatoare de efecte juridice exclusiv între Curtea de Conturi și instituția supusă controlului, însă aceasta nu are efecte asupra valabilității contractului individual de muncă încheiat între instituție și salariatul intimat, problemele legate de raportul de muncă stabilit între aceștia fiind guvernate de legislația muncii. Totodată, constatarea Curții de Conturi nu conferă în mod automat un caracter nedatorat plăților efectuate de apelantă către intimatul salariat, ci este necesară o analiză a dispozițiilor legislației muncii sub acest aspect.

(Curtea de Apel București, s. a VII-a conflicte de muncă și asigurări sociale, decizia nr. 228 din 19 ianuarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Plată nedatorată. Efectele produse de o decizie a Curții de Conturi. Incidență asupra raporturilor angajator-angajat was last modified: iunie 29th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.