JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Notar public. Sesizare formulată împotriva unui funcţionar public. Solicitarea demarării unei anchete disciplinare. Acţiune în răspundere civilă delictuală îndreptată împotriva petiţionarului. Invocarea unei atingeri aduse onoarei, demnităţii şi prestigiului profesional. Inexistenţa faptei ilicite

8 mai 2019
Vizualizari: 159
  • Convenție: art. 10
  • Convenție: art. 8
  • Legea nr. 188/1999: art. 3
  • NCC: art 1349
  • NCC: art. 1357
  • NCC: art. 252
  • NCC: art. 70 – 72
  • NCC: art. 75

Fapta unei persoane, care are calitatea de notar public, de a face o sesizare disciplinară împotriva unui funcționar public, pe fondul unor controverse profesionale, cu privire la „conduita, limbajul, lipsa de empatie, decența, condescendența” acestuia, nu are potențialul intrinsec și efectul concret de a leza imaginea și demnitatea reclamantului, nefiind o faptă ilicită care poate antrena răspunderea civilă delictuală.
Avertizarea instituției în care își desfășoară activitatea reclamantul și solicitarea de a demara o anchetă, cu privire la o situație de fapt concretă, în absența unui limbaj licențios și imputării unor fapte ce ar putea constitui verdicte de vinovăție și a relei-credințe, se înscrie în exercițiul firesc, într-o societate democratică, al drepturilor pe care persoanele le au și le pot exercita, atunci când sunt nemulțumite de comportamentul funcționarilor publici.
Efectuarea ulterioară de cercetări disciplinare cu privire la conduita reclamantului, chiar dacă a fost percepută de acesta, pe plan subiectiv, drept umilitoare, constituie o procedură firească într-un stat democratic, în care comportamentul funcționarilor publici de orice fel față de persoanele cu care vin în contact trebuie să fie bazat pe politețe, respect reciproc și pe îndeplinirea atribuțiilor într-o manieră care să fie folositoare și predictibilă. Totodată, reclamantul, ca funcționar public, trebuie să accepte într-o măsură mult mai mare decât un simplu particular critici, chiar exagerate, cu privire la conduita sa și la maniera în care își exercită funcția, acesta supunându-se în mod conștient atenției și controlului public, prin asumarea funcției cu care a fost învestit, limitele criticii, în cazul său, fiind mai largi decât în cazul unui cetățean obișnuit, iar protecția mai restrânsă.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 865 din 8 mai 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Notar public. Sesizare formulată împotriva unui funcționar public. Solicitarea demarării unei anchete disciplinare. Acțiune în răspundere civilă delictuală îndreptată împotriva petiționarului. Invocarea unei atingeri aduse onoarei, demnității și prestigiului profesional. Inexistența faptei ilicite was last modified: martie 20th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.