JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Necercetarea fondului. Încălcarea principiului contradictorialității și a dreptului la apărare

5 iun. 2018
Vizualizari: 288
  • NCPC: art. 425 alin. (1) lit. b)
  • NCPC: art. 488 alin. (1) pct. 5 şi 6

Simpla enumerare a unor mijloace de probă și aprecierile generale expuse în considerente echivalează cu o necercetare a fondului, cu încălcarea principiului contradictorialității și a dreptului la apărare. Astfel, în condițiile în care deși în cursul judecării cauzei a fost administrat un probatoriu amplu, instanța nu l-a analizat, realizând doar o enumerare a dovezilor, după care a formulat aprecieri generale, fără a efectua un raționament juridic care să justifice concluzia formulată la finalul considerentelor hotărârii recurate, casarea hotărârii se impune în raport cu motivele de nelegalitate prevăzute de art. 488 alin. (1) pct. 5 și 6 NCPC.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 2346 din 5 iunie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Necercetarea fondului. Încălcarea principiului contradictorialității și a dreptului la apărare was last modified: iulie 17th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.