JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Neaplicarea motivului opţional de refuz a executării mandatului european de arestare, prevăzute de art. 98 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 302/2004 în situaţia în care faptele care motivează emiterea mandatului european de arestare nu constituie infracţiuni potrivit legii române

26 feb. 2016
Vizualizari: 71
  • Legea nr. 302/2004: art. 98

Întrucât infracțiunile au fost comise pe teritoriul britanic, răspunderea penală nu este prescrisă, instanța de executare nu va aplica motivul opțional de refuz a executării mandatului european de arestare, prevăzute de art. 98 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 302/2004, modificată, privind cooperarea judiciară internațională, conform căruia autoritatea română de executare poate refuza executarea mandatului european de arestare în situația în care faptele care motivează emiterea mandatului european de arestare nu constituie infracțiuni potrivit legii române.
În speță, faptele încadrate juridic de autoritatea emitentă a mandatului european de arestare, în infracțiunile de „nerespectarea condițiilor eliberării condiționate” și respectiv „neprezentarea în fața instanței” nu sunt încriminate ca infracțiuni de legea penală română, independent de elementele constitutive sau de încadrare juridică a acestora, dată de autoritatea judiciară emitentă.
Efectul juridic al nerespectării condiției dublei încriminări, pentru faptele circumscrise celor două infracțiuni numite, fără a se aplica motivul de refuz opțional al executării mandatului european de arestare, constă în faptul că, în situația în care se va pronunța o pedeapsă privativă de libertate, după predare de justiția britanică, transferul persoanei solicitate în România pentru executarea pedepsei va putea opera numai legat de condamnarea acestuia pentru săvârșirea infracțiunii de viol, fără a putea fi transferată pentru eventuala condamnare pentru comiterea infracțiunilor de „nerespectarea condițiilor eliberării condiționate” respectiv „neprezentarea în fața instanței” care nu sunt prevăzute de legea română ca infracțiuni.

(Curtea de Apel Iași, s. pen., decizia nr. 11 din 26 februarie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Neaplicarea motivului opțional de refuz a executării mandatului european de arestare, prevăzute de art. 98 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 302/2004 în situația în care faptele care motivează emiterea mandatului european de arestare nu constituie infracțiuni potrivit legii române was last modified: iunie 16th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.