JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Malpraxis. Acțiune în răspundere civilă delictuală întemeiată pe dreptul comun. Competență materială

20 mart. 2018
Vizualizari: 284
  • C. proc. civ.: art. 2
  • Legea nr. 95/2006: art. 670 - 672
  • Legea nr. 95/2006: art. 673

Răspunderea pentru malpraxis este reglementată în cuprinsul unei legi speciale, Legea nr. 95/2006, în cadrul unei proceduri prealabile sesizării instanței, prevăzută de art. 670 – 672 din lege, finalizată prin decizia Comisiei de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis. Dispozițiile art. 673 din Legea nr. 95/2006 menționează, însă, expres faptul că „procedura stabilirii cazurilor de malpraxis nu împiedică liberul acces la justiție potrivit dreptului comun”, prevedere care înlătură caracterul derogatoriu al legii speciale de la dreptul comun, acceptând că partea are alegerea între cele două tipuri de acțiune.
Prin urmare, în absența contestării unei decizii a Comisiei, chiar dacă reclamantul a precizat că își întemeiază cererea pe dispozițiile Legii nr. 95/2006, instanța de judecată nu se putea considera învestită cu o contestație întemeiată pe prevederile legii speciale, ci cu o acțiune în pretenții de drept comun, întemeiată pe răspunderea civilă delictuală și cum valoarea pretențiilor formulate depășește pragul valoric de 500.000 lei, menționat de art. 2 pct.1 lit. b) din Codul de procedură civilă, instanța competentă să judece cauza este tribunalul iar nu judecătoria.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 975 din 20 martie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Malpraxis. Acțiune în răspundere civilă delictuală întemeiată pe dreptul comun. Competență materială was last modified: iulie 3rd, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.