JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Lipsa din dispozitivul hotărârii a unor mențiuni cuprinse în minută. Nelegalitatea aplicării sancțiunii nulității hotărârii de către instanța de control judiciar

19 mart. 2015
Vizualizari: 122
  • C.proc.civ. din 1865: art. 105
  • C.proc.civ. din 1865: art. 258
  • C.proc.civ. din 1865: art. 281
  • C.proc.civ. din 1865: art. 304 pct. 9

Omiterea din dispozitivul hotărârii judecătorești a unor dispoziții care se regăsesc în minută nu este de natură să atragă nulitatea hotărârii, ci poate fi îndreptată pe calea unei încheieri ulterioare, date în temeiul art. 281 C.proc.civ. Astfel că, anulând sentința apelată și trimițând cauza spre rejudecare pe motivul că dispozitivul sentinței nu este identic cu minuta, deoarece în dispozitiv nu se regăsește soluția dispusă de instanța de fond asupra excepției de necompetență materială și asupra disjungerii unor cereri, instanța de apel a făcut o greșită aplicare a prevederilor art. 105 alin. (2) C.proc.civ., deoarece, deși prima instanță a pronunțat sentința cu nesocotirea prevederilor art. 258 C.proc.civ., înlăturarea vătămării produsă părții nu necesită anularea sentinței, existând alte pârghii procesuale în acest sens.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 802 din 19 martie 2015)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Lipsa din dispozitivul hotărârii a unor mențiuni cuprinse în minută. Nelegalitatea aplicării sancțiunii nulității hotărârii de către instanța de control judiciar was last modified: aprilie 4th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.