JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Limitele dreptului la liberă exprimare în cadrul depoziţiei de martor

12 sept. 2017
Vizualizari: 86
  • NCC: art. 252 - 253
  • NCC: art. 72

Exprimarea unei opinii în cadrul unei depoziții de martor se încadrează în limitele normale ale dreptului la exprimare, iar în asigurarea echilibrului dintre libertatea de exprimare și dreptul la protecția reputației unei persoane, ca parte a dreptului la respectarea vieții private protejat de art. 8 din Convenție, trebuie avut în vedere întregul conținut al noțiunii de „viață privată” și care acoperă integritatea fizică și psihică a unei persoane. Este dificil a aprecia asupra limitelor protecției reputației, onoarei și demnității unei persoane în condițiile în care o afirmație poate fi considerată ofensatoare în special de persoana expusă, fiind o chestiune subiectivă ce ține de impactul generat de fapta considerată denigratoare și de normele de conduită dintr-o societate. Un atac împotriva reputației unei persoane trebuie să atingă însă un anumit nivel de gravitate și să cauzeze un prejudiciu victimei prin atingerile aduse dreptului ei la respectul vieții private.

(Curtea de Apel Brașov., s. I civ., decizia nr. 1355 din 12 septembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Limitele dreptului la liberă exprimare în cadrul depoziției de martor was last modified: iunie 29th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.