JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Lege penală mai favorabilă intervenită înainte de judecarea definitivă a cauzei. Aplicarea dispoziţiilor art. 5 C. pen. Inaplicabilitatea dispoziţiilor art. 6 C. pen. şi ale art. 595 C. proc. pen.

29 mart. 2022
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 138
  • NCP: art. 5
  • NCP: art. 6
  • NCPP: art. 595

Art. 6 din Codul penal reglementează aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei, iar potrivit art. 595 alin. (1) C. proc. pen., „Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare (…) intervine (…) o lege care prevede o pedeapsă (…) mai ușoară decât cea care se execută ori urmează a se executa, instanța ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire, după caz, a dispozițiilor (…) art. 6 din Codul penal.”.
În măsura în care legea penală mai favorabilă a intervenit până la judecarea definitivă a cauzei, ca în speță, sunt incidente dispozițiile art. 5 C. pen. În aceste condiții, nu mai poată fi admisă cererea persoanei condamnate, de aplicare a legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei, întrucât nu suntem în prezența unei lege mai favorabile care să fi intervenit după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare și până la executarea completă a pedepsei, pentru a fi incidente dispozițiile art. 6 C.pen.

(Curtea de Apel București, s. a II-a pen., decizia nr. 143/CO din 29 martie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Lege penală mai favorabilă intervenită înainte de judecarea definitivă a cauzei. Aplicarea dispozițiilor art. 5 C. pen. Inaplicabilitatea dispozițiilor art. 6 C. pen. și ale art. 595 C. proc. pen. was last modified: iunie 1st, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.