JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Instanţă specializată. Criterii de stabilire a competenţei materiale

15 ian. 2020
Vizualizari: 46
  • Legea nr. 71/2011: art. 226
  • Legea nr. 71/2011: art. 228
  • NCPC: art. 130
  • NCPC: art. 132
  • NCPC: art. 479

Acțiunea având ca obiect constatarea valabilității contractului de închiriere și recunoașterea dreptului de preemțiune la cumpărarea spațiului închiriat, în baza art. 22 alin. (8) din Normele de aplicare a O.G. nr. 14/2007, nu se înscrie între categoriile de litigii enumerate cu titlu exemplificativ în cuprinsul art. 226 alin.(1) din Legea nr. 71/2011 ca intrând în competența completelor specializate, soluționarea sa nepresupunând aplicarea unor reguli speciale care să atragă competența material procesuală a secțiilor/completelor specializate. Prin urmare, raportându-se la calitatea de profesionist a reclamantei, ca parte a contractului de închiriere încheiat în desfășurarea activității sale economice, instanța de apel, admițând excepția necompetenței material-funcționale a primei instanțe în soluționarea cauzei, a pronunțat o soluție cu încălcarea dispzițiilor art. 226 alin. (1) și art. 228 alin. (2) din Legea nr. 71/2011.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 36 din 15 ianuarie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Instanță specializată. Criterii de stabilire a competenței materiale was last modified: martie 30th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.