JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Înscris declarat ca fiind fals printr-o hotărâre judecătorească civilă. Revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 322 pct. 4 C. proc. civ. din 1865. Momentul de la care începe să curgă termenul pentru exercitarea căii extraordinare de atac

23 feb. 2017
Vizualizari: 245
  • C. proc. civ. din 1865: art. 322 pct. 4
  • C.proc.civ. din 1865: art. 304 pct. 5
  • C.proc.civ. din 1865: art. 324 pct. 3

Câtă vreme art. 322 C.proc.civ. îngăduie ca obiect al revizuirii să fie oricare dintre hotărârile menționate în text – respectiv, o hotărâre rămasă definitivă în instanța de apel sau prin neapelare, ori o hotărâre pronunțată în recurs – sub cerința evocării fondului, înseamnă că pentru interpretarea sintagmei „hotărârea care a declarat fals înscrisul” din cuprinsul art. 324 pct. 3 C.proc.civ., este necesar să se determine, în raport cu desfășurarea în concret a procesului în care se discută falsul, care este hotărârea care stabilește acest element, fără posibilitatea modificării, în privința falsului, prin intermediul căilor de atac la care se referă art. 322 C.proc.civ.
Astfel, dacă sentința nu este apelată, termenul de revizuire va începe să curgă de la data expirării termenului de apel, pentru că la această dată sentința este nu doar definitivă, în condițiile art. 377 alin. (1) pct. 2 C.proc.civ., ci chiar irevocabilă, în condițiile art. 377 alin. (2) pct. 2 C.proc.civ. Desigur, pentru un raționament similar, termenul de revizuire va începe să curgă de la expirarea termenului de recurs, atunci când hotărârea dată în primă instanță, fără drept de apel, nu este recurată, în sensul art. 377 alin. (2) pct. 1 C.proc.civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 391 din 23 februarie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Înscris declarat ca fiind fals printr-o hotărâre judecătorească civilă. Revizuire întemeiată pe dispozițiile art. 322 pct. 4 C. proc. civ. din 1865. Momentul de la care începe să curgă termenul pentru exercitarea căii extraordinare de atac was last modified: mai 30th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.