JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Infracţiunea de spălare a banilor. Recurs în casaţie. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen.

30 apr. 2020
Vizualizari: 45
  • C. proc. pen.: art. 438 alin. (1) pct. 12
  • Legea nr. 129/2019: art. 49 alin. (1) lit. a)

1. Transferarea sumelor de bani obținute din infracțiunea de evaziune fiscală către activități licite, în scopul disimulării originii ilicite a acestora, prin creditarea societății la care făptuitorul are calitatea de director și, ulterior, calitatea de asociat unic, urmată de restituirea împrumutului din veniturile licite ale societății, întrunește elementele de tipicitate ale infracțiunii de spălare a banilor prevăzută în art. 49 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 129/2019, activitatea infracțională fiind bine conturată și independentă de infracțiunea de evaziune fiscală.
2. În cadrul cazului de recurs în casație prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen., legalitatea pedepsei aplicate autorului se verifică exclusiv prin raportare la încadrarea juridică reținută prin hotărârea definitivă de condamnare cu privire la acesta, indiferent de încadrarea juridică reținută cu privire la participanți. În consecință, în cazul în care instanța a reținut cu privire la autor, prin hotărârea definitivă de condamnare, săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în forma agravată și continuată prevăzută în art. 9 alin. (1) și alin. (3) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. (1) C. pen., legalitatea pedepsei aplicate autorului se verifică prin raportare la această încadrare juridică, indiferent dacă, din cauza imposibilității stabilirii contribuției complicilor la producerea prejudiciului, instanța nu a reținut cu privire la complici forma agravată a infracțiunii de evaziune fiscală prevăzută în art. 9 alin. (3) din Legea nr. 241/2005.

(I.C.C.J., s. I pen., decizia nr. 116/RC din 30 aprilie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Infracțiunea de spălare a banilor. Recurs în casație. Cazul prevăzut în art. 438 alin. (1) pct. 12 C. proc. pen. was last modified: martie 30th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.