JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Indicarea greşită în dispozitiv a termenului de exercitare a apelului. Consecinţe

10 nov. 2016
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 90
  • C. proc. civ. din 1865: art. 103
  • C. proc. civ. din 1865: art. 11 alin. (1) pct. 1-2
  • C. proc. civ. din 1865: art. 284
  • NCC: art. 1350 alin. (3)

Mențiunea inexactă din dispozitivul sentinței apelate cu privire la termenul în care poate fi promovată calea de atac a apelului nu deschide părții dreptul de a exercita apelul într-un alt termen decât cel prevăzut de art. 284 alin. (1) C. proc. civ.
Chiar dacă mențiunea greșită din dispozitiv ar fi putut constitui motiv ce a împiedicat partea să promoveze calea de atac în termenul legal, nu se poate invoca greșita aplicare, de către instanța de prim control judiciar, a prevederilor art. 103 alin. (1) teza a II-a C. proc. civ. dacă partea nu a formulat cerere de repunere în termen, în condițiile art. 103 alin. (2) C. proc. civ. Prin urmare, aplicând sancțiunea decăderii părții din dreptul de a exercita calea de atac, instanța de apel a făcut o corectă aplicare a prevederilor art. 103 alin. (1) teza I raportat la art. 284 alin. (1) C. proc. civ.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1887 din 10 noiembrie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Indicarea greșită în dispozitiv a termenului de exercitare a apelului. Consecințe was last modified: mai 29th, 2022 by Redacția ProLege
Esti avocat, magistrat, notar, executor judecatoresc, practician in insolventa sau consilier juridic? Atunci ai nevoie de pachetul Alpha Bank dedicat profesionistilor

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.