JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încheiere prin care s-a amânat pronunțarea asupra contestației în anulare. Căi de atac. Amendă judiciară

2 apr. 2020
Vizualizari: 66
  • NCPC: art. 187
  • NCPC: art. 235
  • NCPC: art. 457
  • NCPC: art. 508

1. Prin încheierile premergătoare cu caracter preparatoriu instanța de judecată ia unele măsuri în vederea cercetării și soluționării cauzei, fără a anticipa soluția, nefiind rezolvate aspecte sau împrejurări legate de fondul cauzei. De aceea, acest tip de încheiere face corp comun cu hotărârea ce se pronunță în cauză, putând fi atacată odată cu aceasta, fiind susceptibilă de aceeași cale de atac ce poate fi exercitată împotriva acestei hotărâri, în măsura în care respectiva hotărâre are deschisă vreo cale de atac.
În speță, prin încheierea din 2 octombrie 2019 Curtea de Apel Oradea a amânat pronunțarea asupra contestației în anulare. Or, făcând aplicarea prevederilor legale, se constată că nici împotriva încheierii prin care s-a dispus amânarea pronunțării cu privire la contestația în anulare, părțile nu au deschisă calea de atac, acest tip de încheiere făcând corp comun cu hotărârea ce se pronunță în cauză, putând fi atacată odată cu aceasta, fiind susceptibilă de aceeași cale de atac ce poate fi exercitată împotriva acestei hotărâri.
2. Cum amenda judiciară este o sancțiune bănească ce se aplică de către instanța de judecată persoanei care a săvârșit anumite fapte în legătură cu procesul, iar nu o sancțiune susceptibilă de aplicare ori de câte ori partea adversă apreciază că a fost exercitată o cale de atac vădit netemeinică, Înalta Curte a respins cererea de sancționare a contestatorului cu amendă judiciară.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 806 din 2 aprilie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Încheiere prin care s-a amânat pronunțarea asupra contestației în anulare. Căi de atac. Amendă judiciară was last modified: martie 28th, 2022 by Redacția ProLege

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.